A A A K K K
для людей із порушенням зору
Тячівська громада
Закарпатська область, Тячівський район

На громадських слуханнях вирішували питання будівництва сміттєпереробного заводу в Тячеві

Дата: 12.04.2018 16:47
Кількість переглядів: 3790

Фото без опису11 квітня у приміщенні Тячівського ЦДЮТ відбулися громадські слухання стосовно одного, проте дуже важливого і, водночас, гострого і наболілого питання. Зокрема, на порядку денному був розгляд заяви про наміри ТОВ «Транснаціональні поставки», щодо будівництва сміттєпереробного заводу у місті Тячів. Для роботи громадських слухань зареєструвалося більше 60 осіб. Головуючим під час громадських слухань обрали члена виконкому Тячівської міської ради Петра Мацолу.

Відтак, Тячівський міський голова Іван Ковач привітав присутніх з Великодніми святами та передав слово заступнику генерального директора ТОВ «Транснаціональні поставки» Євгену Глоду, котрий зробив слайдову презентацію проекту. Насамперед, Євген Абрамович зазначив, що метою проекту є створення системи екологічної безпеки та управління твердими побутовими відходами, що надходять на полігон ТПВ в м.Тячів. До речі, якщо будівництво цього заводу відбудеться, то він стане першим в Україні.

– Сьогоднішня презентація є спробою донести до мешканців територіальної громади та району інформацію про важливість і необхідність втілення Проекту з переробки твердих побутових відходів на альтернативну енергію, – відзначив Євген Глод. – Наша стратегія поводження зі сміттям також допоможе покращити екологічну ситуацію у місті та інших населених пунктах району.

Також доповідач розповів присутнім про сучасний стан сміттєпереробки в Україні та світі. Зокрема, представив у відсотковій кількості рівень переробки ТПВ, спалення та компостування відходів, надані Міністерством природи України у 2017 році. Зазначив, що на сьогодні у світі нараховується понад 2000 сміттєперобних заводів, які переробляють в енергію близько 300 млн. тонн сміття на рік. Яскравим світовим  лідером по виробленню електрики  і тепла із сміття є Швеція, також цей процес добре налагоджений і в інших країнах – Великобританії, Австрії, Бельгії та ін.

Серед основних завдань проекту – введення нового екологічно-безпечного виробництва щодо сортування та утилізації ТПВ. Використання залишків твердих побутових відходів після їхнього сортування в якості альтернативного палива, виробництво альтернативних видів енергії тощо.

– Ми пропонуємо комплексне вирішення проблем забруднення навколишнього середовища побутовими відходами та шкідливими речовинами, які виділяються з відходів на звалищах, – інформував Євген Глод. – А також зменшення обсягів та утилізацію твердих побутових відходів, що поступають на Тячівський полігон.

Під час презентації проекту, пан Євгеній зазначив, що вартість реалізації проекту складає близько 12 млн. доларів, термін будівництва та введення в експлуатацію – близько півтора, два роки. Запевнив, що проектно-кошторисна документація розробляється компетентною організацією з урахуванням техніки безпеки, санітарно-гігієнічних норм, екологічних експертиз та інших необхідних вимог законодавства України та є сертифікованою.

Відтак, після завершення презентації у залі почалося жваве обговорення. Прозвучало чимало доречних запитань. Зокрема, міський голова Іван Ковач цікавився документацією, яка необхідна для будівництва заводу та питанням ліцензування Міністерством екології тих технологій, які проектант збирається вводити в експлуатацію на території міста. З цього приводу, Євген Абрамович запевнив, що всі потрібні документи, висновки та експертизи наявні. Також Іван Іванович запропонував проектантам внести зміни в програму з урахуванням можливості переробки шин, машинного масла та побутових відходів. Тобто, шукати комплексне вирішення цієї проблеми.

Окремо звучало питання стосовно того, чи вкладатиме забудовник частину від прибутку у розвиток інфраструктури міста та району. Відповідь була позитивною. Також присутніх цікавила якість фільтрів, необхідних для очищення атмосферних відходів. Відтак, Євген Глод відповів, що у проекті передбачена установка змінних фільтрів європейської якості, які оснащені необхідними системами автоматики.

Насамкінець, Євген Глод підкреслив, що сьогодні від екологічного лиха страждає не тільки Тячівський район, а й політичний та екологічний імідж України, оскільки, маючи високий науковий, технічний та промисловий потенціал, ми не можемо навести порядок у процесі утилізації відходів. Тому, пообіцяв на наступних громадських слуханнях представити комплексний проект утилізації та переробки сміття на території району.

Відтак, наприкінці зборів, було прийнято рішення громадських слухань: заяву про наміри ТОВ «Транснаціональні поставки» по будівництву сміттєпереробного заводу у м.Тячів взяти до уваги. А також, Тячівській міській раді рекомендовано організувати проведення наступних громадських слухань зі змінами та доповненнями.

Додатково на громадських слуханнях заслухали звернення ГО «Єдність» з проханнями встановити погруддя Василю Гренджі-Донському на подвір’ї Тячівської ЗОШ І-ІІІ ст. №1, якій присвоєно його ім’я. Та меморіальну дошку біля мосту, через річку Тиса, де у березні 1939 року були розстріляні карпатські січовики. Крім того, звучала пропозиція, щоб  з нагоди державних, військово-патріотичних свят, одноденно встановлювати Державний прапор України та Бойовий прапор не лише на держустановах та будівлях громад, а й на горі Капуна тощо.

Відтак, Іван Іванович зазначив, що сесією та виконком будуть прийняті відповідні рішення згідно чинного законодавства.

Ірина Плиска

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи переглядаєте ви YouTube -канал Тячівської громади?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь