A A A K K K
для людей із порушенням зору
Тячівська громада
Закарпатська область, Тячівський район

Час і місто. Історія і сьогодення: Тячівській міській раді – 70!

Дата: 09.03.2016 17:10
Кількість переглядів: 1389

Утворення та початок діяльності Тячівської селищної ради
 

Фото без описуІсторія утворення Тячівської міської ради сягає у сорокові роки минулого століття. 9 березня 1946 року Закарпатський обласний виконавчий комітет у м. Ужгород затвердив Постанову №137 «Про перейменування Сільських Народних Комітетів у сільські і селищні Ради Закарпатської області». Змістом цієї Постанови до селищних Рад було віднесено такі населені пункти: «Вел. Березний, Вилок, Вел. Бичків, Волове, Довге, Дубове, Іршава, Королево, Ниж.Верецьки, Перечин, Рахів, Середнє, Свалява, Солотвина, Тячово, Ясіня, Волівець і Чоп. Решту населених пунктів, крім міст – вважати селами». Дана постанова зобов’язувала Окружні Народні Комітети за¬твердити штат сільських і селищних Рад у складі: голова, заступник голови та секретар сільської або селищної Ради, а також від двох до п’яти членів Рад у залежності від населення. На той час Тячівський Сільський Народний Комітет очолював Юрій Олександрович Перец, а з 1946 року головою ради став Емерих Степанович Рішко. Тобто у цей рік Тячів із села, де-юре стає селищем. Відтак 1946 рік прийнято вважати роком утворення Тячівської селищної Ради. Шлях ради до чергового етапу реорганізації проходив під керівництвом голів – Петра Івановича Кулія (1947-1954рр.), Івана Васильовича Маринця (1954-1959рр.), Івана Петровича Стена (1959-1970рр).

Тячівська міська рада керує районним центром та міською громадою
 
Нового юридичного формату Тячівська рада набула в 1961 році: рішенням №766 виконавчого комітету Закарпатської обласної ради депутатів трудящихвід 7 грудня 1961 року населений пункт Тячів було віднесено до категорії міст районного підпорядкування. Члени обласного виконкому прийняли таке рішення, зважаючи на те, що на території населеного пункту Тячів знаходилися промислові підприємства, розвинена сітка соціально-культурних і торговельних закладів, комунальне господарство та благоустрій населеного пункту досягав рівня міського типу, а більшість населення Тячева на той час становили робітники та службовці. Тобто станом на вищевказаний рік цей населений пункт повністю відповідав вимогам «Положення про порядок віднесення населених пунктів до категорії міст, селищ міського типу і робітничих селищ Української РСР» затвердженого указом президії Верховної Ради України РСР від 30 грудня 1956 року. Про зміну статусу населеного пункту Тячів також клопотав Тячівський виконком районної Ради депутатів трудящих. Згідно рішення облвиконкому при Тячівській міській раді депутатів затверджено: 8 штатних одиниць за рахунок лімітів області. У додатку до рішення було вказано штатний розпис та визначено найменування структурних підрозділів і посад виконкому Тячівської міської ради – голова міськради, секретар міськради, старший бух¬галтер, секретар-друкарка, діловод ЗАГС, кур’єр-прибиральниця та комунальний відділ із посадами – завідуючий відділом, інженер.

На період, коли Тячів став містом і районним центром Тячівську міську раду очолював Іван Петрович Стен, а його наступниками у подальших роках стали: Михайло Михайлович Деяк (1970-1973рр.), Олександр Іванович Рішко (1973-1975рр.), Павло Іванович Немеш (1975-1977рр.), Петро Іванович Зийнич (1977-1980рр.), Іван Михайлович Лазар (1980-1986рр.), Петро Михайлович Ткачук (1986-1987рр.), Микола Іванович Бедей (1987-1989рр.), Василь Михайлович Мільович (1990-1994рр.), Золтан Йосипович Мечей (1994-1995рр.), Нестор Васильович Макар (1996-2002рр.), Степан Миколайович Філіп (2002-2006рр.). У 2006 році головою Тячівської міської ради обрано, нині діючого міського голову, Івана Івановича Ковача.

До речі, довгі десятиліття Тячів був містом районного підпорядкування, районним центром Закарпатської області. Місто знаходиться в Хустській Мармарошській котловині на правому березі річки Тиси, на відстані 880 км від Києва та 150 км від обласного центру – Ужгорода, біля кордону з Румунією, в підніжжі гори Нересен.

Постановою Кабінету Міністрів України від 26 липня 2001 року Тячів віднесений до історичних населених місць України. Місто має свою символіку – Герб і Прапор.

А за останні роки Тячів інтенсивно благоустроюється, розвивається інфраструктура, відкриваються нові об’єкти, влада спільно з громадою працює задля процвітання міста. Проблемні питання, які виникають чи не щодня у роботі органу місцевого самоврядування та житті громади, належно вирішуються.

Найбільший період часу від свого утворення, колектив Тячівської міськради орендував кабінети для роботи у приміщеннях різних установ міста, а останнім часом розташовувався у адмінбудинку Тячівської РДА. Відтак найвагомішим досягненням у життєдіяльності ради і громади стало відкриття адмінбудівлі Тячівської міської ради, 28 грудня 2012 року. Це стало подією історичної ваги для територіальної громади міста Тячів та села Тячівка, яка пройшла урочисто за участю керівництва органів виконавчої ради та місцевого самоврядування, депутатів районної та міської ради, керівників організацій, установ, розташованих на території Тячева, активу міста, почесних громадян, колишніх голів та секретарів Тячівської міської ради, священнослужителів релігійних конфесій міста, жителів та гостей Тячева.

Новий етап життєдіяльностspan Тячівської міської ради

За 70-ти річний період Тячівська міська рада пройшла вагомий шлях становлення, проте і сьогодні – на стадії реорганізації. У 2015 році Тячівська міська рада, одна з перших в області та й Україні зокрема, в умовах децентралізації влади, провела добровільне об’єднання громад. Відтак, на сьогодні Тячів – центр об’єднаної територіальної громади, яка шляхом реформування приєднала до міста навколишні села – Тячівка, Руське Поле, Лази, Округла. Тячівська громада стала більшою, а разом з цим – сильнішою, адже тепер дбає про розквіт території та добробут жителів об’єднаними зусиллями.

Відповідно зараз Тячівська міська рада йде в ногу з часом, розширює свої можливості, працює злагоджено і ефективно задля розквіту тячівської громади. На сьогодні виконавчий комітет та апарат міської ради нараховує 12 відділів: загальний; юридичний; організаційної, кадрової та інформаційної роботи; фінансового забезпечення; житлово-комунального господарства, транспорту та благоустрою; містобудування, архітектури та комунальної власності; економічного розвитку, торгівлі та інвестицій; земельних відносин; господарського забезпечення; Центр надання адміністративних послуг; фінансовий; освіти, охорони здоров’я, культури, сім’ї, молоді та спорту. Колектив міськради складає 39 штатних одиниць. У найближчій перспективі – відкриття Центру надання послуг населенню, який діятиме при Тячівській міській раді, розширення штату. Керівництво ради у постійному пошуку шляхів реалізації нових проектів у плані благоустрою території, розвитку інфраструктури, розбудови населеного пункту та добробуту громадян.

Тож, щирі привітання з нагоди 70-літнього ювілею Тячівської міської ради і добротні зичення від колишніх голів, секретарів, працівників міськради, ветеранів органів місцевого самоврядування нині адресуються керівному складу та колективу ради:надалі працювати віддано та неупереджено на благо мешканців та благоустрій і розбудову населених пунктів міської об’єднаної територіальної громади.

 Іванна Фіцай


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи переглядаєте ви YouTube -канал Тячівської громади?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь