Тячівська громада
Закарпатська область, Тячівський район

Поширеність куріння в Україні не зменшилась – антитютюнові закони на часі!

Дата: 23.04.2019 16:40
Кількість переглядів: 2882

Фото без описуОпитування Київського міжнародного інституту соціології показало погіршення ситуації з курінням в Україні. Поширеність куріння за останні чотири роки не зменшилась, натомість з’явилися нові небезпечні тютюнові вироби. Причина –  керівництво Верховної Ради уже 4 роки поспіль навмисно не розглядає нові закони проти куріння, які допомогли б захистити здоров’я людей від смертельного впливу тютюну. Водночас понад 80% українців хочуть, щоб нарешті заборонили рекламу сигарет в магазинах і кіосках, більше громадських місць стали «бездимними», й щоб дітям припинили продавати електронні сигарети. Про це наголосили під час прес-конференції 12 квітня в ІА «УНІАН», де презентували результати омнібусу щодо куріння в Україні.

Станом на 2019 рік 24,2% дорослих є щоденними курцями (42,2% чоловіків і 9,4% жінок) і ще 2% дорослих курять час від часу.

«Поширеність куріння в Україні впродовж 2009-2014 років стрімко йшла на спад. Проте потім ця тенденція загальмувалась. Останні нецінові законодавчі обмеження стосовно куріння були прийняті ще в 2012 році: заборона на куріння в ресторанах, заборона реклами сигарет, медичні попередження про шкоду куріння на пачках. Відсутність прогресу у зменшенні куріння - це вже серйозний сигнал про необхідність законодавчого втручання. Інакше - може початись зворотний процес», - пояснила Лілія Олефір, виконавча директорка ГО «Життя».

На розгляді Верховної Ради є законопроект - №4030а, який отримав схвальну оцінку від МОЗ, ВООЗ і повністю відповідають вимогам Рамкової конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну та євроінтеграційним зобов’язанням. Проте він з 2016 року так і не був розглянутий навіть у першому читанні.

«У парламенті чомусь вважають, що питання здоров’я дітей та збереження довкілля зараз розглядати недоречно через складну політичну та економічну ситуацію в державі. Саме тому ми разом із 10  колегами-депутатами з різних фракцій вирішили створити міжфракційне депутатське об’єднання «На часі», щоб прийняти важливі законодавчі ініціативи для людей і про людей. Серед законопроектів, котрі ми підтримуємо, – законопроект №4030а. Тому закликаю парламентарів проголосувати за цей законопроект, щоб заборонити рекламу сигарет у магазинах і вберегти здоров’я дітей від куріння», - наголосила Олена Сотник, народний депутат України.

Законопроект № 4030а забороняє видиме розміщення сигарет у вітринах магазинів, адже точки продажу використовують для реклами тютюнових виробів. Також передбачає збільшення кількості вільних від тютюнового диму громадських місць.  

За результатами опитування, протягом 2017-2019 років підтримка заборони сигаретних викладок у магазинах зросла з 68% до 84%; 86% опитаних виступають за збільшення кількості громадських місць без тютюнового диму, 89% - вважають, що потрібно заборонити продавати електронні сигарети дітям.

«Міністерство охорони здоров’я підтримує законодавчі ініціативи, які сприятимуть зменшенню вживання тютюну. У тому числі зменшенню маркетингової привабливості та цінової доступності тютюнових виробів. Україна як підписант Рамкової конвенції ВООЗ з боротьби проти тютюну визнає, що повна заборона на рекламу, стимулювання продажу й спонсорство призводить до скорочення споживання тютюнових виробів. Контроль над тютюном – найефективніший засіб боротьби з виникненням неінфекційних захворювань, на котрі припадає понад 80% випадків передчасних смертей», - зазначив генеральний директор Директорату громадського здоров’я МОЗ України Андрій Скіпальський.

Також людей запитували про користування новими пристроями для куріння. Близько 8% курців традиційних тютюнових виробів користуються ще й електронними  сигаретами. Такий же рівень було зафіксовано і в опитуванні 2017 року. Тютюнові вироби для електричного нагрівання протягом останнього року курили 4% курців. Серед тих, хто не курить сигарети, всі ці вироби вживали менш як 1% опитаних.

«Електронні сигарети та нові пристрої для вживання тютюну шляхом нагрівання – це нові загрози для громадського здоров’я. Щоб люди не кидали курити, тютюнова індустрія нав'язує нові вироби, які нібито є «менш шкідливими» або допомагають кинути курити. Насправді ж сучасні дослідження вказують, що користь цих виробів перебільшена, а для того, щоб вважати їх безпечними, нема жодних наукових підстав. Тому експерти громадського здоров’я радять регулювати ці вироби на законодавчому рівні так само, як і звичайні сигарети. Тобто заборонити рекламувати їх, продавати дітям і курити в громадських місцях. Треба вводити та підвищувати податки на всі ці вироби», - пояснила Тетяна Андреєва, кандидат медичних наук, експерт з охорони громадського здоров’я, головний редактор міжнародного журналу "Tobacco Control and Public Health in Eastern Europe".

Довідково

Всеукраїнське дослідження «Думки і погляди населення України (Омнібус)» проводилося Київським міжнародним інститутом соціології у лютому 2019 року. Під час дослідження вивчалися думки дорослого населення України (у віці 18 років і старших).У Луганській та Донецькій областях опитування проводилися тільки на територіях, що контролюються Україною. На території автономної республіки Крим опитування не проводилося. Польовий етап дослідження тривав з 9 по 20 лютого 2019 року. Загалом в рамках дослідження було проведено 2042 інтерв’ю з респондентами, які проживають у 110 населених пунктах України. Фото без опису

Фото без опису


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи переглядаєте ви YouTube -канал Тячівської громади?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь