A A A K K K
для людей із порушенням зору
Тячівська громада
Закарпатська область, Тячівський район

Організатор фестивалю Едіта Петер про Тячів-Фест 2019

Дата: 03.07.2019 14:45
Кількість переглядів: 3214

Фото без описуПерший етнофестиваль народної музики та творчості «Тячів Фест 2019» це масштабне, колоритне свято, метою якого була популяризація творчої спадщини та збереження національних культурно - мистецьких цінностей, привернення молоді до народної культури, фольклору, етнографії.

      Такий фестиваль проводився вперше у нашому місті Тячів. І мене радує те, що нам вдалося його організувати і провести на високому рівні. Завжди хвилюєшся перед такими заходами, адже розумієш яка відповідальність стоїть на тобі. Разом з організаторами, волонтерами була проведена величезна організаційна робота. Хотілося створити таке свято, яке запам’ятається  приємними враженнями для всіх тих , хто любить народний танець, пісню, музику, черпає натхнення в дивовижних витворах народних майстрів прикладного та ужиткового мистецтва. Нам вдалося організувати презентацію в картинній галереї ім..Шімона Голлоші прекрасних робіт художників – аматорів, скромних, простих, звичайних людей, що діляться своїм оригінальним баченням навколишнього світу, світу очима художника, якого надихають народні традиції, пісні, музика, простий побут села. Ми переконані, їх роботи – зрозумілі та близькі будь-якій людині, незалежно від того, чим вона займається. В галереї також була представлена унікальна фотовиставка копій архівних документів про місто Тячів з "Архіву п’яти коронних міст Мараморошу". А якими цікавими були майстер-класи в різних видах технік прикладного та ужиткового мистецтва. Безперечно, кожен з авторів має свій власний стиль  – такий барвистий, яскравий, надзвичайно простий та влучний, з природньою філософією, адже саме такі люди змінюють світ. До речі, всі художники, майстри та майстрині є мешканцями нашої громади!

       Не менш цікавою була і ярмарка: продаж творів народного мистецтва, де кожен зміг придбати для себе вишиванку в народному стилі, чи сувенір на згадку про фестиваль. Дегустаційні столи з традиційними стравами закарпатської, угорської та румунської кухні – це щось фантастичне.

       Окремими словами вдячності звертаюся до всіх народних, заслужених, аматорських фольклорних колективів, які своїми феєричними виступами дарували чудовий настрій слухачам та шанувальникам народної музики. Велике спасибі колективам з міст – побратимів України (м.Буча), Угорщини (Будапешт 18 район. Пештсентлеврінц - Пештсентімре, м.Ясберень, м.Балмазуйварош), Словаччини (м.Бардієво), Чехії (м.Яблунков), які радо відгукнулися на наше запрошення і приїхали до нас на фестиваль представляти культуру свого народу.

       Я впевнена, що такі творчі зустрічі в інтересах взаємоповаги культур, сприяння збереженню і взаємозбагачення народної творчості та фольклорної спадщини, обміну досвідом роботи колективів, налагодження творчих контактів зміцнюють культурний зв'язок між нашими містами – партнерами.

       Родзинкою свята був гала – концерт за участю народних троїстих музик родин Гудаків та Шімонів , а також гурту Угорського Державного Народного Ансамблю «Солонно і Банда» .

     Фіналом виступу була споріднена нота давнини – української, угорської та румунської народної музики у виконанні всіх трьох гуртів разом .

     Музика єднає людей, світ, а Тячів- це наше серце, бо як сказав Іштван Пал, керівник гурту «Солонно і Банда»: « Де людина народилася-там її душа ».

Все це дійство відбулося завдяки спонсорам:

Фото без описуФото без описуФонд ім. Бетлена Габора
 

 

 

та Благодійного фонду розвитку Тячева


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи переглядаєте ви YouTube -канал Тячівської громади?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь