Тячівська громада
Закарпатська область, Тячівський район

Регіональні стратегії розвитку на 2021-2027 роки мають стати спільним планом для усіх, хто впливає на розвиток областей

Дата: 11.11.2019 08:51
Кількість переглядів: 1499

Фото без опису07 листопада 2019 року відбулась онлайн-нарада з представниками обласних державних адміністрацій щодо обговорення стану підготовки регіональних стратегій розвитку відповідної області на період 2021–2027 роки.

Організував нараду Мінрегіон за експертної підтримки Групи радників з впровадження державної регіональної політики в Україні Програми «U-LEAD з Європою».

У заході також взяли участь представники всеукраїнських асоціацій органів місцевого самоврядування, експерти та інші зацікавлені сторони.

Актуальність проведення заходу обумовлена необхідністю виявлення проблемних питань підготовки регіональних стратегій розвитку та пошук шляхів їх вирішення, адже за урядовим завданням ці документи мають бути готові до 1 грудня 2019 року.

Під час наради представники Мінрегіону проінформували, що нова Методика підготовки цих стратегій передбачає урахування смарт-спеціалізацій регіонів.

Стратегії регіонального розвитку областей на період 2021-2027 роки мають бути обговорені та узгоджені з усіма зацікавленими сторонами відповідного регіону: бізнесом, науковим, громадським середовищем. Це необхідно тому, що значну частину Стратегії буде реалізовувати перш за все бізнес, а не органи влади. Тільки так можна забезпечити економічне зростання країни в цілому та конкурентоспроможність регіонів.

На думку представників Мінрегіону, важливо підготувати якісні стратегії регіонального розвитку, бо від них, планів їх реалізації та технічних завдань на проекти залежить подальше фінансування Стратегій, як з боку держави, так із боку міжнародних партнерів  та бізнесу.

Стратегії регіонального розвитку мають передбачати комплексні завдання для регіону, а не для окремих адміністративно-територіальних одиниць області.

Передбачається мінімізувати паперовий документообіг при реалізації регіональних стратегій області.

Питання забезпечення єдності та згуртованості країни також мають передбачати регіональні стратегії, що наразі передбачається проектом Державної стратегії регіонального розвитку на період 2021-2027 роки.

У Мінрегіоні наголосили також на необхідності висвітлення заходів з розробки регіональних стратегій на сайтах обласних державних адміністрацій у відповідних рубриках, і Міністерство планує моніторити ці рубрики.

Під час наради також зазначалось на важливій ролі Агенцій регіонального розвитку як інституцій, що мають бути експертно-комунікаційними хабами в регіонах для забезпечення регіонального розвитку. Якщо обласні державні адміністрації матимуть інформацію про проблеми в діяльності Агенцій регіонального розвитку, вони мають повідомляти про це Мінрегіон, який здійснює моніторинг діяльності Агенцій.

Щодо  фінансування цільових інноваційних проектів в рамках смарт-спеціалізації відповідного регіону було зазначено, що це є пріоритетом Уряду та на разі Мінрегіон шукає джерела фінансування таких проектів.

У міністерстві також нагадали про проект Закону про внесення змін до статті 24-1 Бюджетного кодексу України (щодо підвищення ефективності використання коштів державного фонду регіонального розвитку) (реєстр.№ 2202 від 02.10.2019), який зміняє порядок діяльності Державного фонду регіонального розвитку.

У підсумку наради було зазначено, що Мінрегіон скерує до Кабінету Міністрів України відповідного листа з метою формування доручення обласним державним адміністраціям активізувати роботу робочих груп з підготовки регіональних стратегій розвитку на період 2021-2027 роки із залученням усіх зацікавлених сторін.

Нагадаємо, що 5 лютого 2019 року відбулася он-лайн-нарада на якій обговорювали питання підготовки регіональних стратегій розвитку на новий програмний період 2021-2027 років з урахуванням з урахуванням підходу смарт-спеціалізації.

Зазначимо також, що проект Державної Стратегії регіонального розвитку на період 2021-2027 роки передбачає, що у найближчі роки гірські території українських Карпат будуть серед головних пріоритетів державної регіональної політики, детальніше за посиланням.

Фото  заходу з веб-сайта  Групи радників з впровадження державної регіональної політики в Україні Програми «U-LEAD з Європою.

Матеріал підготовлений в рамках проекту «Сталий розвиток Українських Карпат». Проект фінансується Міністерством закордонних справ Республіки Польща в рамках програми польської співпраці в цілях розвитку. Публікація представляє виключно думку автора, що може не збігатися  з офіційною позицією Міністерства закордонних справ Республіки Польща.



Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи переглядаєте ви YouTube -канал Тячівської громади?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь