A A A K K K
для людей із порушенням зору
Тячівська громада
Закарпатська область, Тячівський район

В Тячеві відкрито відділення надання соціальних послуг в комунальній установі «Соціальний абілітаційно-реабілітаційний центр «Парасолька» Закарпатської обласної ради

Дата: 04.06.2021 11:01
Кількість переглядів: 2438

Сьогодні, 04.06.2021, В Тячеві відкрито  відділення надання соціальних послуг в комунальній установі «Соціальний абілітаційно-реабілітаційний центр «Парасолька» Закарпатської обласної ради.

Реформа системи соціальних послуг в Україні є однією із найважливіших за останні 10 років. Саме завдяки наданню соціальних послуг людина, дитина може подолати складні життєві обставини або мінімізувати наслідки таких обставин.

Щоб зробити систему соціального захисту більш адресою, ефективніше забезпечити захист прав дітей і розвивати якісні сервіси для громадян, що потребують державної підтримки, розпорядженням Кабінету міністрів України 26 серпня 2020 року була схвалена Концепція реалізації державної політики щодо соціального захисту населення та захисту прав дітей. Відповідно до цієї Концепції, сфера соціального захисту буде організована по-новому і спрямована на розширення можливостей для одержання соціальних послуг населенням в територіальних громадах з одночасним поліпшенням їх якості.

Обласна державна адміністрація як регіональний орган державної виконавчої влади всіляко підтримує розвиток надання якісних соціальних послуг мешканцям Закарпатської області, і ми щиро раді сьогодні відкрити відділення надання соціальних послуг для дітей та осіб з інвалідністю в цьому Центрі .

Ми, зі свого боку, будемо робити все, щоб найуразливіші громадяни, які мають право на соціальну підтримку держави, змогли отримувати соціальні послуги безкоштовно, щоб послуги були належної якості, відповідали державним стандартам і вимогам.

Центр "Парасолька", на нашу думку, є вдалим прикладом реалізації передових практик і програм підтримки осіб з інвалідністю. Саме тому ми сьогодні саме тут продовжуємо велику справу оновлення, гуманізації і модернізації державної соціальної політики».

Створення центру "Парасолька" є спільним проєктом двох організацій Благодійної організації "Комітет Медичної Допомоги в Закарпатті" та асоціації "Парасолька" з Щвейцарії, від ідеї створення і будівництва до супроводу існуючої установи і її розбудови. Наразі центр є комунальною установою «Соціальний абілітаційно-реабілітаційний центр «Парасолька»» Закарпатської обласної ради, але будівлі і земля центру належать нашій організації.

Центр «Парасолька» в місті Тячеві на Закарпатті 16 жовтня 2009 року став домівкою для 25 молодих осіб з психічними та/або фізичними вадами. Цей заклад – це пілотний проєкт-альтернатива психоневрологічному диспансерові, куди після досягнення певного віку переводять випускників інтернатів; це приклад для реформування послуг особам з інвалідністю в Україні згідно плану дій з реорганізації інтернатних закладів. Свою основну діяльність центр здійснює за рахунок державного фінансування. А для розвитку нових послуг партнери намагаються залучати спонсорську допомогу та шукають підтримку міжнародних організацій.

Влітку 2017 року представники Департаменту з питань реалізації національного превентивного механізму Секретаріату Уповноваженого ВРУ з прав людини здійснили моніторинговий візит без попередження до центру «Парасолька». «Ми неймовірно задоволені побаченим. Це єдиний заклад на Закарпатті, в якому людей, які не здатні самостійно себе обслуговувати, адаптують до життя та стимулюють до власного розвитку і самореалізації. Це, у свою чергу, дозволить частково розв’язати проблему стигматизації людей з вадами та брати їм активну участь у житті суспільства», – зазначив один з моніторів Олег Григор’єв. На їх думку, даний заклад – це чудовий приклад того, як повинні виглядати інтернатні установи.

Через певні законодавчі норми центр «Парасолька» перші роки працював як молодіжне відділення Вільшанського дитячого будинку-інтернату. Але, завдяки реформі соціальних послуг, центр 2018 року став окремою юридичною одиницею, перед ним відкрились нові можливості для розвитку. У березні 2019 року в приміщенні колишньої квартири для волонтерів, в рамках державного пілотного проєкту було відкрито відділення раннього втручання. Впродовж перших двох місяців за консультацією в центр звернулись близько тридцяти сімей із дітьми із певними порушеннями розвитку. Їх у відділенні супроводжують і консультують логопедка, психологиня та дитяча лікарка.



Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи переглядаєте ви YouTube -канал Тячівської громади?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь