A A A K K K
для людей із порушенням зору
Тячівська громада
Закарпатська область, Тячівський район

Біометан та водень можуть врятувати газотранспортну систему України

Дата: 29.06.2021 19:04
Кількість переглядів: 470

Фото без описуЗаступник Голови Держенергоефективності Юрій Шафаренко виступив на Газовому форумі «Ukrainian Gas Open» і представив потенціал та необхідні кроки для запровадження сфери виробництва біометану та водню в Україні.

Біометан – це очищений біогаз, який за своїми фізико-технічними характеристиками відповідає стандартам на природний газ.

Тобто біометан вже сьогодні може використовуватися діючою розвиненою газотранспортною системою. Практично у всіх регіонах технічно можливо підключити установки з виробництва біометану до мереж.

«Втім наразі газотранспортна система використовується лише на 20%.  Будівництво «Північного потоку-2» несе додаткові загрози. Адже відсутність необхідного тиску в мережі може позбавити частину споживачів  наявності газу. Біометан та водень можуть частково вирішити зазначені питання», - заявив Юрій Шафаренко.

«Потенціал виробництва біометану в Україні – 8 млрд м3 у рік. Для порівняння це близько половини річного імпорту газу та 25% його загального споживання у рік», - пояснив Юрій Шафаренко.

Біометан - універсальне паливо, що може використовуватися для генерації електричної та теплової енергії, заміщення газу, як паливо для авто, а також – для експорту в ЄС.

Юрій Шафаренко також нагадав: «У 2020 році Україна сплатила 7,5 млрд доларів за імпорт енергоресурсів: нафти, вугілля, природного газу. Це кошти, інвестовані в інші країни. Вони могли б залишитися в Україні і сприяти розвитку  потужностям на тих місцевих видах палива, які могли б замістити газ, зберегти газотранспортну систему і економічне становище  країни. Адже кожна гривня, вкладена у власну економіку, повертається 3 гривнями. Це робочі місця, поповнення бюджетів, розвиток економіки».

Виробництво біометану активно розвивається в ЄС, зокрема вже у 17 країнах. На кінець 2019 р. налічувалося понад 700 біометанових потужностей в Європі.

У той же час в Україні виробництво біометану відсутнє. Наразі встановлено 53 біогазові установки, які виробляють 224 млн м3 біогазу у рік. Вони потенційно могли б генерувати 135 млн м3 біометану в рік.

Тому Держенергоефективності спільно з Міненерго та Біоенергетичною асоціацією України розроблено законопроєкт щодо розвитку виробництва та споживання біометану. Таку ініціативу підтримали народні депутати. І наразі в Парламенті зареєстровано відповідний проєкт Закону № 5464 від 05.05.2021 (автор – Андрій Жупанин – народний депутат України, Голова підкомітету з питань газової, газотранспортної галузі та політики газопостачання Комітету ВРУ з енергетики та ЖКП).

Ціль - створення законодавчого підґрунтя для розвитку ринку біометану в Україні, налагодження його експорту в країни ЄС та заміщення природного газу при виробництві електричної та теплової енергії. Тому законопроєктом передбачено:

  • - визначення поняття «біометан»;
  • - механізм верифікації біометану;
  • - процедуру надання гарантії походження біометану;
  • - реєстр виробництва та споживання біометану.

Ще один перспективний напрям, розвиток якого дозволить Україні стати менш енергозалежною та гідним енергетичним партнером ЄС, – це водень. Потенціал виробництва водню із відновлюваних джерел енергії до 2035 року сягає 5,5 млрд нм3 у рік. Загальний потенціал - 337 млрд нм3. Наразі розробляється Стратегія розвитку водневої енергетики України до 2050 року.

«Я впевнений, що розвиток сфери біометану та водню сприятиме економічному розвитку та енергетичній незалежності нашої країни!», - підсумував Юрій Шафаренко.

Із презентацією Ю.Шафаренка можна ознайомитися за посиланням: https://saee.gov.ua/uk/documents/3841

Управління комунікації та зв’язків з громадськістю Держенергоефективності


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи переглядаєте ви YouTube -канал Тячівської громади?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь