A A A K K K
для людей із порушенням зору
Тячівська громада
Закарпатська область, Тячівський район

2 вересня світ відзначає 82-гу річницю завершення Другої світової війни

Дата: 02.09.2021 08:00
Кількість переглядів: 705

Фото без описуСаме 2 вересня 1945 року на борту американського лінкора «Міссурі» командувач Британським Тихоокеанським флотом адмірал Брюс Фрезер підписав Акт про капітуляцію Японії, що ознаменувало завершення Другої світової війни – найкривавішої та наймасштабнішої війни в історії людства. Церемонія підписання акта тривала 20 хвилин. Від імені Радянського Союзу підпис поставив українець генерал-лейтенант Кузьма Дерев’янко.

Друга світова війна тривала 6 років і один день − з 1 вересня 1939 року по 2 вересня 1945 року. Раніше людство знало і столітню війну і тридцятилітню. Однак саме ця була наймасштабнішою і найкровопролитнішою в нашій історії.

У цей період були здійснені найбільші в історії злочини проти людства: Голокост, концтабори, масова депортація, а також уперше та востаннє використана атомна зброя.

Україна понесла надзвичайні втрати внаслідок війни. Під час бойових дій та в полоні загинуло 2,8 млн українських військових і підпільників зі всіх сторін, 5,2 млн цивільних загинуло через окупаційний терор та голод в тилу. Отже, безповоротні втрати України (українців та інших народів) склали 8 млн осіб, ще 2,4 млн склали втрати ненародженими. Матеріальні збитки становили 285 млрд тогочасних рублів (40% загальносоюзних страт). Внаслідок бойових дій постраждало понад 700 міст та містечок, 5,6 тис. мостів, 28 тис. сіл, 300 тис. господарств.

Для України Друга світова війна – національна трагедія, під час якої українці, позбавлені власної державності, змушені були воювати за чужі інтереси і вбивати інших українців.

У цей час, коли Україна опинилася перед жахливими викликами гібридної війни проти нас,  не варто перетворювати події Другої світової війни в поле внутрішнього протистояння. Наш народ має зберігати єдність, не боячись зазирати у своє минуле, а вивчати й аналізувати, виносити уроки й робити висновки з подій Другої світової, щоб не допустити такого жаху в майбутньому.

Матеріали підготовлено

КЗ "Публічна бібліотека Тячівської міської ради"

 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи переглядаєте ви YouTube -канал Тячівської громади?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь