A A A K K K
для людей із порушенням зору
Тячівська громада
Закарпатська область, Тячівський район

Для чого територіальним громадам потрібні 65% ПДФО та що це дасть для Закарпаття

Дата: 18.10.2021 11:55
Кількість переглядів: 676

Фото без описуНа сьогодні активно обговорюється питання збільшення відсотку зарахування ПДФО до бюджетів територіальних громад до 65%. Прийняття відповідних змін принесе громадам Закарпаття додатково 300 млн грн.


Юлія Траньович, консультантка з бюджетних питань Закарпатського РВ Асоціації міст України розповідає, що восени минулого року був прийнятий важливий закон для місцевого самоврядування – Закон України №907-IX, яким було закріплено доходи і видатки для новостворених територіальних громад в обсягах, що були у міст обласного значення, в тому числі 60% ПДФО. Прийняття цього закону було необхідним у зв’язку з новим адміністративно-територіальним устроєм, і стало фундаментом для формування фінансово спроможних громад та підвищення добробуту жителів незалежно від їх місця проживання (в селі, селищі чи місті). В результаті реформа децентралізації суттєво змінила не тільки дохідну частину бюджетів громад, але і їх видаткове навантаження.

Чому пішла мова про необхідність збільшення відсотку зарахування ПДФО до бюджетів місцевого самоврядування? – Причин можна перерахувати багато. Ще протягом 2014-2020 років державою перекладено на органи місцевого самоврядування ряд видатків. Зокрема, це утримання закладів профтехосвіти, фінансування державних соціальних гарантій (наприклад, на пільговий проїзд та зв’язок), виплату заробітної плати непедагогічним працівникам закладів середньої освіти, фінансування комунальних послуг та енергоносіїв закладів охорони здоров’я. Щорічно недофінансовуються делеговані державою повноваження та скорочуються обсяги трансфертів (наприклад, додаткової дотації на утримання закладів освіти та охорони здоров’я.

Наразі Асоціація міст України лобіює збільшення частки ПДФО для бюджетів громад із 60% до 65%, але наголошує, що це тільки компроміс, а реальна потреба є значно більшою.

У разі збільшення частки ПДФО на 5% для територіальних громад Закарпатської області додатковий ресурс складе 300 млн грн.

Закарпатське РВ АМУ   


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи переглядаєте ви YouTube -канал Тячівської громади?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь