A A A K K K
для людей із порушенням зору
Тячівська громада
Закарпатська область, Тячівський район

Пропозиція для управителів багатоквартирних будинків щодо  обов’язкової професійної атестації

Дата: 31.01.2022 08:48
Кількість переглядів: 589

Асоціація управителів житла (далі - Асоціація) з 2015 року активно працює над формуванням і розвитком конкурентного та професійного ринку управління багатоквартирними будинками в Україні.

З 01 січня 2019 року в Україні було впроваджено норму з обов’язкової професійної атестації управителів багатоквартирних будинків. Згідно частини 5 статті 18 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» кожен управитель - юридична особа зобов’язаний мати у штаті щонайменше одного найманого працівника, який пройшов професійну атестацію на відповідність кваліфікаційним вимогам професії "менеджер (управитель) житлового будинку (групи будинків) ", а управитель -фізична-особа підприємець зобов’язаний самостійно пройти професійну атестацію або мати у штаті за трудовим договором щонайменше одного найманого працівника, який пройшов професійну атестацію на відповідність кваліфікаційним вимогам професії "менеджер (управитель) житлового будинку (групи будинків)".

Відповідно до вищевказаної норми, було розроблено Постанову Кабінету Міністрів України від 28.11.2018 № 1010 «Деякі питання професійної атестації за професією «менеджер (управитель) житлового будинку (групи будинків)», яка прийнята з метою врегулювання питання здійснення професійної атестації за професією «Менеджер (управитель) житлового будинку (групи будинків)» та визначення Критеріїв, яким повинні відповідати підприємства, установи, організації, що здійснюють професійну атестацію за професією «Менеджер (управитель) житлового будинку (групи будинків)».

Варто зазначити, що в розвинених Європейських країнах дана вимога до фахівців сфери управління багатоквартирними будинками вже давно є обов’язковою, адже діяльність управителів є дуже важливою та відповідальною, вона прямо пов’язана із безпекою та комфортом проживання громадян, а відповідно виключно високопрофесійні спеціалісти можуть бути допущені до зайняття такою діяльністю.

Минуло три роки з моменту впровадження обов’язкової професійної атестації за напрямом «Менеджер (управитель) житлового будинку (групи будинків)» в Україні. За цей період в Україні близько 1500 фахівців пройшли професійну атестацію та отримали відповідні кваліфікаційні сертифікати.

Проте, все ще частина управителів продовжує працювати всупереч нормам чинного законодавства, не пройшовши професійну атестацію та не отримавши відповідний кваліфікаційний сертифікат.

Наразі на виконання Указу Президента Міністерством розвитку громад та територій України спільно з експертами та практиками, напрацьовано нову редакцію Житлового Кодексу України, яка сьогодні пройшла погодження з центральними органами виконавчої влади та готується до подачі Кабінетом Міністрів України на розгляд Верховної Ради України. Згідно норм вищевказаного документу нині діючі договори на управління багатоквартирними будинками, укладені з управителями, що не мають кваліфікаційного сертифіката, вважатимуться недійсними

З метою підвищення фахового рівня спеціалістів сфери управління багатоквартирними будинками Асоціація управителів житла у 2016 році виступила ініціатором створення та співзасновником ТОВ «Інститут муніципального менеджменту», який наприкінці 2019 року пройшов акредитацію в Національному агентстві з акредитації України та протягом останніх двох років активно проводить професійну атестацію за напрямом «Менеджер (управитель) житлового будинку (групи будинків)».

На сьогодні в органі з сертифікації персоналу ТОВ «Інститут муніципального менеджменту пройшли професійну атестацію понад 600 фахівців, серед яких учасники Асоціації управителів житла, Асоціації менеджерів та управителів житловою нерухомістю, Асоціації управителів Прикарпаття, низки Асоціацій ОСББ, керівники та фахівці керуючих компаній різних форм власності, голови правлінь ОСББ та ін.

Крім цього інформуємо, що в період дії карантинних обмежень є можливість пройти навчання та професійну атестацію в акредитованому органі сертифікації персоналу ТОВ «Інститут муніципального менеджменту» дистанційно та за найнижчою ціною в Україні.

Прошу, поінформувати фахівців сфери управління багатоквартирними будинками про можливість дистанційного проходження професійної атестації на відповідність кваліфікаційним вимогам професії «Менеджер (управитель) житлового будинку (групи будинків)», яка є обов’язковою умовою роботи управителів з 01.01.2019 року.

Також варто зазначити, що в частини сертифікованих фахівців, які проходили професійну атестацію одними із перших в 2019 році закінчується термін дії кваліфікаційного сертифікату в 2022 році і вони зобов’язані пройти процедуру повторної професійної атестації. Тож просимо поінформувати даних осіб про можливість повторного підтвердження кваліфікації на відповідність вимогам професії «Менеджер (управитель) житлового будинку (групи будинків)» в ОСП «Інститут муніципального менеджменту» за простою та зрозумілою процедурою і отримати кваліфікаційний сертифікат терміном дії 5 років.

Подати заявку та отримати більш детальну інформацію про дати проведення професійної атестації, вартість тощо., можна по телефону: (093) 392-16-22 або шляхом надсилання листа на ел.пошту: auz01@ukr.net


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи переглядаєте ви YouTube -канал Тячівської громади?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь