A A A K K K
для людей із порушенням зору
Тячівська громада
Закарпатська область, Тячівський район

Як отримати паспорт літнього майданчика ресторанного господарства у Тячівській громаді

Дата: 16.05.2020 13:06
Кількість переглядів: 2664

 

Фото без описуТЯЧІВСЬКА МІСЬКА РАДА

Тридцять восьма (позачергова) сесія сьомого скликання

Друге пленарне засідання

Р  І  Ш  Е  Н  Н  Я

 

від 14 травня 2020  року  № 4716

м. Тячів.

 

Про затвердження Порядку отримання паспортів відкритих літніх майданчиків на території    населених пунктів    Тячівської міської об’єднаної територіальної громади.

 

 

Керуючись законами України  «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про благоустрій населених пунктів», «Про регулювання містобудівної діяльності», «Про адміністративні послуги», з метою оперативного вирішення питань встановлення відкритих літніх майданчиків біля закладів ресторанного господарства на території населених пунктів Тячівської ОТГ тридцять восьма (позачергова) сесія сьомого скликання (друге пленарне засідання) Тячівської міської ради

в и р і ш и л а :

1. Затвердити Порядок отримання паспортів відкритих літніх майданчиків для здійснення підприємницької діяльності на базі стаціонарних закладів ресторанного господарства на території населених пунктів Тячівської міської об’єднаної територіальної громади (додається).

2. Контроль за виконанням рішення покласти на депутатську комісію з питань містобудування, будівництва, житлово-комунального господарства та комунальної власності (голова комісії Манзюк В.М.) та  першого заступника міського голови Клебана І.Я.

 

Міський  голова                                                І.І. Ковач     

 

 

 

                Затверджено:

рішення ХХХУІІІ (позачергової) сесії VІI скликання

Тячівської міської ради від 14 травня 2020 року № 4716

ПОРЯДОК  отримання паспортів відкритих літніх майданчиків для здійснення підприємницької діяльності на базі стаціонарних закладів ресторанного господарства на території населених пунктів Тячівської міської об’єднаної територіальної громади.

1. Загальні положення

1.1. Порядок отримання паспортів відкритих літніх майданчиків для здійснення підприємницької діяльності на базі стаціонарних закладів ресторанного господарства на території населених пунктів Тячівської міської об’єднаної територіальної громади (далі – Порядок) регламентує процедуру отримання паспортів літніх майданчиків для здійснення підприємницької діяльності виключно біля стаціонарних закладів ресторанного господарства.

1.2. Визначення термінів:

суб’єкт господарювання – зареєстрована в установленому законодавством порядку юридична особа незалежно від організаційно-правової форми та форми власності, яка проводить господарську діяльність, а також фізична особа-підприємець.

заклад ресторанного господарства (надалі – базовий об’єкт) – організаційно-структурна одиниця у сфері ресторанного господарства (ресторан, бар, кафе, кафетерій, їдальня, закусочна, буфет, фабрика-заготівельня, фабрика-кухня, домова кухня, ресторан за спеціальними замовленнями), яка здійснює виробничо-торговельну діяльність: виробляє і (або) довиготовляє, продає і організовує споживання продукції власного виробництва і закупних товарів, може організовувати дозвілля споживачів. Суб’єкти господарської діяльності у сфері ресторанного господарства при облаштуванні закладу (підприємства) згідно з обраним типом (класом) повинні мати необхідні виробничі, торговельні та побутові приміщення, а також обладнання для приготування та продажу продукції. Вимоги, що пред’являються до виробничих, торговельних та побутових приміщень закладів (підприємств) ресторанного господарства, обладнання, інвентарю, переліку послуг, технологічних режимів виробництва продукції, встановлюються чинним законодавством України;

відкритий літній майданчик (надалі – літня тераса) – площинний елемент благоустрою з твердим покриттям, обладнаний не стаціонарними малими архітектурними формами у вигляді сонцезахисних пристроїв, садових або ресторанних меблів, декоративних квітників, тощо, який використовується виключно для надання послуг громадського харчування біля закладу ресторанного господарства на відкритому повітрі, що діє в літній період (з 1 квітня до 1 листопада). Для забезпечення функціонування літньої тераси використовується інженерно-технологічна  інфраструктура базового об’єкту;

габарити літньої тераси — геометричні параметри  площинного елементу благоустрою, необхідного для розміщення обладнання тераси і для забезпечення можливості її обслуговування. Габарити літньої тераси визначаються нормативною  площею тераси з розрахунку не менше 1,40 м2 на посадкове місце;

потужність тераси — кількість посадкових місць на терасі;

паспорт літньої тераси – пакет документів, виданий відділом містобудування та архітектури Тячівської міської ради, який містить, планувальні характеристики (розміри та площу, схему прив’язки), загальний вигляд майданчика, його облаштування та визначає терміни функціонування в межах року. Склад паспорту літньої тераси: загальні дані, план-схема літньої тераси, виконана на оновленій топографо-геодезичній основі – М 1:500, проект літньої тераси (пояснююча записка, план розміщення обладнання та благоустрою прилеглої території – М1:100; фасад на фоні існуючої забудови – М 1:100; бокові фасади – М 1:100; елементи благоустрою М 1:50), правовстановлюючі документи;

історичний ареал населеного місця – частина населеного місця, що зберегла об’єкти культурної спадщини і пов’язані з ними структуру та характер забудови, які походять з попередніх періодів розвитку, типові для певних культур або періодів розвитку. Межі історичного ареалу визначаються історико-архітектурним опорним планом населеного пункту.

1.3. Документом, який дає право суб’єкту господарювання на влаштування літньої тераси є паспорт літньої тераси, виданий управлінням містобудування та архітектури через відділ «Центр надання адміністративних послуг Тячівської міської ради» на підставі рішення виконкому, яке готується з позитивних висновків комісії зі встановлення відкритих літніх майданчиків для здійснення підприємницької діяльності біля закладів ресторанного господарства (далі – комісія), склад якої затверджується рішенням виконкому Тячівської міської ради.

2. Загальні вимоги до розміщення літніх терас.

2.1. Літні тераси встановлюються біля базових об’єктів в межах тротуарів вулиць (пішохідних зон площ), якщо інше не передбачено схемами розміщення літніх терас.

2.2. Літні тераси можуть безпосередньо примикати до фасаду будинку, де розташований базовий об’єкт або на віддалі від нього із збереженням проходу для пішоходів по тротуару.

2.3. У межах тротуару літні тераси розташовуються так, щоб не заважати зустрічному руху пішоходів із збереженням мінімальної ширини проходу  1,8 м.

2.4 Літні тераси розташовуються виключно у межах фасаду базового об’єкту зі збереженням вільних проходів у вхідні (в’їзні) брами будинків, в яких розміщенні базові об’єкти.

2.5. Літні тераси встановлюються з максимальною доступністю для людей з обмеженими фізичними можливостями.

2.6. У межах відкритих літніх терас можуть бути встановлені лише столики, крісла, лавиці, світильники, декоративні елементи, парасолі, урни для сміття, квіткові та ландшафтні композиції.

2.7. Влаштування літніх терас на тротуарах вздовж проїзної частини вулиць можливе за умови наявності буферної зони між терасою та проїзною частиною шириною не менше 5,0 м у вигляді зеленої зони або місць для паркування легкового автотранспорту.

2.8. По периметру майданчика допускається влаштування легких збірно-розбірних конструкцій висотою до 0,8 м, у які може бути скомпоновано квіткові композиції, світильники, назву закладу. Не допускається влаштування глухих (менш, ніж 50% прозорості) та стаціонарних огорож.

2.9.  Заборонено влаштування стаціонарних навісів над літніми терасами в межах червоних ліній вулиць. Влаштування таких навісів можливе тільки в дворовому просторі будинків на орендованих або на  власних земельних ділянках, якщо це не суперечить загальній концепції забудови дворового простору та будівельним нормам.

2.10   Заборонено заскління вертикальних площин літніх терас.

2.11. Влаштування збірно-розбірних дерев’яних помостів висотою не більше 0,3 м допускається виключно:

- при відсутності в габаритах тераси твердого покриття нормативної якості (як для тротуарів), яке забезпечує відвід дощової води;

- при нахилу рельєфу, більш, ніж 1:14.

2.12. Освітлювальні прилади (світильники, ліхтарі тощо) розміщуються лише у межах майданчика і не повинні засліплювати пішоходів, водіїв та вікна мешканців прилеглих будинків.

2.13. Кількість посадкових місць тераси визначається з розрахунку 1,4 м² площі літньої тераси на посадкове місце. Загальна кількість посадкових місць (тераси та базового об’єкту) має бути забезпечена санвузлами для відвідувачів в складі базового об’єкту з нормативною площею та необхідною кількістю сантехприладів згідно з вимогами державних будівельних та санітарних норм, про наявність чого  вказується в пояснюючій записці до проекту тераси.

2.14. Режим роботи літніх терас має відповідати режиму роботи базового об’єкту, але не перевищувати 2200 год., якщо комісія по видачі паспортів літніх терас не встановлює інших вимог по суті.

2.15.    Після закінчення сезонного періоду суб’єкт підприємницької діяльності зобов’язаний забезпечити демонтаж літньої тераси протягом 5 календарних днів.

2.16. Спеціальні вимоги до розміщення літніх майданчиків у пішохідній зоні історичного ареалу:

2.16.1. У пішохідній зоні літні тераси влаштовуються виключно в місцях (зонах), передбачених схемою містобудівних обмежень розміщення літніх майданчиків біля закладів ресторанного господарства для здійснення підприємницької діяльності в пішохідній зоні центральної частини населених пунктів та прилеглих до неї територіях загального користування, що затверджується рішенням виконкому Тячівської міської ради.

2.16.2. Літні тераси встановлюються із забезпеченням проїзду спецавтотранспорту.

2.16.3. Об’ємно-просторове та художньо-естетичне вирішення зовнішнього вигляду літніх терас здійснюється у контексті сформованого історичного середовища.

2.16.4. Сонцезахисні елементи у межах історичного ареалу можуть бути лише у вигляді окремо стоячих парасоль. Накриття парасоль не повинно виступати за межі тераси більш ніж на 0.50 метрів. Кольори парасоль повинні бути максимально нейтральні (природних пастельних тонів). На одній вулиці чи площі бажано встановлювати парасолі одного кольору і одної конструкції.

2.16.5. Як виняток, сонцезахисні елементи можуть бути у вигляді  навісних маркіз, що кріпляться до фасаду або на опорах біля фасаду за умови, якщо вони не перекривають декоративних елементів фасадів, не перетинають площини віконних отворів та їх несучі конструкції не кріпляться до площини пішохідно-дорожнього покриття.

2.16.6. Крісла та столики повинні бути виготовлені лише з натуральних матеріалів – метал, дерево, лоза, скло. Не допускається встановлення пластмасових меблів.

2.17. Заборонено розміщення літньої тераси:

2.17.1. На проїжджій частині вулиць і доріг.

2.17.2. На зеленій зоні вулиці або площі.

2.17.3. У пішохідній зоні центральної частини міста в місцях, не передбачених схемою розміщення терас.

2.17.4. Якщо влаштування літнього майданчика загрожує  безпеці людей.

3. Порядок отримання паспортів відкритих літніх терас суб’єктами господарювання.

3.1.       Для отримання паспорта відкритого літнього майданчика (літньої тераси) суб’єкт господарювання (далі – заявник) подає до відділу «Центр надання адміністративних послуг Тячівської міської ради» письмову заяву встановленої форми (додаток 2 до цього Порядку), у якій зазначає бажане місце та термін розміщення, функціональне призначення і характеристики об’єкта.

3.2. До заяви додаються (в 2-х примірниках):

3.2.1. Копія свідоцтва про державну реєстрацію суб’єкта підприємницької діяльності або копія виписки з єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб підприємців.

3.2.2. Підтвердження торгівельної діяльності або діючого дозволу на відкриття об’єкта ресторанного господарства.

3.2.3. Світлина (фото) пропонованого місця влаштування відкритого літнього майданчика розмірами не менше 10,0 см х 15,0 см.

3.2.4      Копії документів, які посвідчують право власності на земельну ділянку, оренди земельної ділянки, на якій планується розміщення літнього майданчика (за наявності).

3.2.5. План-схема літньої тераси з зазначенням площі та зони розташування,  виконана на поновленій топографо-геодезичній основі (М 1:500).

3.2.6. Проект літньої тераси, розроблений сертифікованим архітектором або ліцензованою проектною організацією, виконаний згідно вимог, викладених в розділах 1 і 2 Порядку.

3.3. Центр надання адмінпослуг наступного робочого дня після отримання вхідного пакета документів передає його у відділ містобудування та архітектури.

 3.4.       За наявності документів, передбачених у пункті 3.2. цього Порядку, відділ містобудування та архітектури виносить питання на розгляд комісії, робота якої регламентується цим Порядком, та готує проект рішення з критичними зауваженнями та пропозиціями на засідання виконкому Тячівської міської ради.

Після прийняття рішення на засіданні виконкому управління містобудування та архітектури протягом 10 робочих днів:

- погоджує проект літньої тераси. При необхідності проект тераси виставляється на розгляд архітектурно-містобудівної ради при секторі містобудування та архітектури Тячівської РДА;

- готує паспорт літньої тераси в двох примірниках та готує документи для укладення договору на право тимчасового користування окремими елементами благоустрою комунальної власності на території Тячівської міської ради ;

- у разі негативного вирішення питання надає заявникові аргументовану відмову у видачі паспорту літньої тераси та повертає всі подані заявником документи до Центру надання адмінпослуг. Після усунення підстав, які стали причиною для відмови у видачі паспорту літньої тераси, заявник має право повторно звернутися за отриманням дозволу.

3.5. Підставами для відмови у наданні паспорту літньої тераси є:

3.5.1. Невідповідність наданої заявником план-схеми та (або) проекту літньої тераси загальним вимогам до влаштування літніх терас.

3.5.2. Відсутність або невідповідність законодавству будь-якого з документів, необхідних для отримання паспорту літньої тераси, зазначених у пункті 3.2 цього Порядку.

3.5.3. Пропоноване розміщення літньої тераси безпосередньо біля фасадів навчальних закладів у випадку торгівлі алкогольними, тютюновими виробами та пивом.

3.5.4. Обґрунтовані скарги мешканців та користувачів суміжних будинків (приміщень) стосовно функціонування базового об’єкту.

3.6. Відділ містобудування та архітектури впродовж 5-ти робочих днів готує договір на право тимчасового користування окремими елементами благоустрою комунальної власності в двох примірниках та передає підписаний Тячівською міською радою примірник в Центр надання адміністративних послуг для видачі.

3.7. Центр надання адмінпослуг наступного дня після отримання пакету документів повідомляє про це заявника і призначає час передачі матеріалів.

3.8. При наявності у заявника договору оренди земельної ділянки або свідоцтва на право власності на земельну ділянку договір на право тимчасового користування окремими елементами благоустрою комунальної власності не укладається.

3.9.       В Центрі надання адмінпослуг заявник підписує договір на користування конструктивним елементом благоустрою та отримує один примірник цього договору і один примірник паспорту літньої тераси.

3.10. Один примірник договору на користування конструктивним елементом благоустрою передається в департамент міського господарства, один примірник паспорту літнього майданчика (літньої тераси) зберігається у відділі містобудування та архітектури.

3.11. Переважне право на отримання паспорту літньої тераси та укладення договору на право тимчасового користування окремими елементами благоустрою комунальної власності мають суб’єкти господарювання, які здійснювали раніше такий вид діяльності без порушень правил благоустрою міста та за умови своєчасного здійснення платежів і відсутності заборгованості перед бюджетом.

3.12. При підрахунку площі відкритих літніх майданчиків біля об’єктів ресторанного господарства для здійснення підприємницької діяльності плата за неповний квадратний метр береться як за повний.

3.13. Загальний термін підготовки паспорту літньої тераси не повинен перевищувати одного місяця з дня подання заяви суб’єктом підприємницької діяльності.

3.14. Паспорт літньої тераси не підлягає переоформленню на іншого суб’єкта господарської діяльності.

3.15. При намірах суб’єкта підприємницької діяльності змінити естетичний вигляд тераси без зміни його габаритів, він звертається до відділу містобудування та архітектури з відповідною письмовою заявою та новим проектом.

Відділ містобудування та архітектури розглядає проект і, за відсутності аргументованих заперечень, погоджує його.

3.16. Видача паспортів літніх терас здійснюється на безоплатній основі.

3.17. При підготовці матеріалів, необхідних для отримання паспорту літньої тераси, оплата  за виготовлення топографо-геодезичних матеріалів (зйомки місця розміщення), розроблення плану-схеми та проекту літньої тераси здійснюється на підставі договорів з виконавцями таких робіт.

4. Термін дії паспорта літньої тераси.

4.1. Паспорт літньої тераси видається заявнику на 5 років з умовою щорічного підтвердження його дії у відділі містобудування та архітектури.

4.2. Дія паспорта в межах року починається не раніше 1 квітня (або з дати, вказаної у заяві) і закінчується 1 листопада.

4.3. У випадках, коли тераса розташована за межами червоних ліній вулиць (площ), при наявності у заявника договору оренди земельної ділянки або  свідоцтва на право власності на земельну ділянку, термін дії паспорту літньої тераси встановлюється на період дії договору оренди земельної ділянки, але не більше, ніж на 5 років. В таких випадках щорічне продовження дії паспорта не вимагається. При цьому порушення загальних вимог до літніх терас або відхилення від паспорту приводить до скасування його дії на загальних підставах.

4.4. Після закінчення сезонного періоду суб’єкт підприємницької діяльності зобов’язаний забезпечити демонтаж літньої тераси власними силами та за власний рахунок та привести територію у попередній стан. Не підлягають демонтажу на зимовий період стаціонарні навіси над літніми терасами, встановлені згідно з вимогами п. 2.9 цього Порядку.

5. Продовження дії паспорта літньої тераси.

5.1. Для продовження дії паспорта літньої тераси біля закладу ресторанного господарства для здійснення підприємницької діяльності, суб’єктом господарювання подаються до Центру надання адміністративних послуг наступні документи: 

5.1.1. Заява на продовження дії паспорта літньої тераси біля закладу ресторанного господарства для здійснення підприємницької діяльності.

5.1.2. Оригінал паспорта літньої тераси, термін дії якого слід продовжити.

5.1.3. Квитанції про сплату за користування конструктивним елементом благоустрою за попередній сезонний період.

5.1.4 Фотофіксацію літнього майданчика (у функціонуючому виді в минулому сезоні).

5.2. Центр надання адмінпослуг наступного робочого дня після отримання вхідного пакета документів передає його у відділ містобудування та архітектури.

5.3. Відділ містобудування та архітектури протягом 5 робочих днів продовжує термін дії паспорта і направляє його для  укладання договору на користування конструктивним елементом благоустрою, а у разі розміщення тераси на орендованій або власній земельній ділянці, передає його для видачі заявнику в Центр надання адміністративних послуг.

5.4. Процедура оформлення договору на користування конструктивним елементом благоустрою та видача паспорта заявнику наведена в пунктах 3.6-3.10 цього Порядку.

5.5. Загальний термін продовження дії паспорта літньої тераси не повинен перевищувати 15 днів з дня подання заяви суб’єктом підприємницької діяльності.

6. Контроль за дотриманням цього Порядку.

6.1. Контроль за дотриманням цього Порядку здійснює комісія із встановлення відкритих літніх майданчиків на території населених пунктів Тячівської міської об’єднаної територіальної громади біля об’єктів ресторанного господарства для здійснення підприємницької діяльності, склад якої затверджується виконкомом, та відділ національної поліції, представники яких:

6.1.1. Після встановлення літніх майданчиків, протягом сезону здійснюють перевірку за місцем встановлення на відповідність погодженому проекту та скеровують  інформацію про виявлені порушення у відділ містобудування та архітектури.

6.1.2. У разі виявлення порушень звертаються до суб’єктів підприємницької діяльності з вимогою щодо приведення літньої тераси до погодженого проекту у визначений у приписі термін.

6.1.3. У разі невиконання цієї вимоги вносять подання відділу містобудування та архітектури про скасування дії паспорту літньої тераси.

6.1.4. Забезпечують контроль за демонтуванням літніх майданчиків у встановленому порядку.

6.2. Контроль за своєчасним надходженням коштів за користування конструктивним елементом благоустрою здійснює фінансовий відділ Тячівської міської ради.

6.3.У разі наявності заборгованості за договором оренди на користування конструктивними елементами благоустрою для розміщення відкритих літніх майданчиків більше ніж за три місяці, відділ містобудування та архітектури подає на розгляд комісії попередження про скасування паспорту літньої тераси.

7. Скасування дії паспорта літньої тераси.

7.1.Паспорт літньої тераси до закінчення терміну його дії скасовується рішенням виконкому за поданням відділу містобудування та архітектури на підставі:

7.1.1.  Письмової заяви суб’єкта підприємницької діяльності.

7.1.2. Скасування підтвердження на відкриття об’єкта ресторанного господарства або погодження режиму роботи об’єкта ресторанного господарства.

7.1.3. Подання комісією та відділом містобудування та архітектури інформації про невиконання вимоги про приведення фактично встановлених літніх майданчиків до погоджених проектів у терміни, встановлені для усунення виявлених відхилень.

7.1.4. Заборгованості за договором оренди на користування конструктивними елементами благоустрою для розміщення відкритих літніх терас більше ніж за три місяці.

7.2. Про скасування дії паспорта літньої тераси відділ містобудування та архітектури повідомляє заявника та комісію.

7.3. Після вказаного в п. 6.2. повідомлення, міська рада протягом 5-ти днів достроково припиняє дію договору на користування конструктивними елементами благоустрою для розміщення відкритих літніх майданчиків.

8. Підстави та порядок здійснення демонтування літніх терас.

8.1. Демонтажу підлягають:

8.1.1. Самочинно встановлені літні тераси.

8.1.2. Літні тераси, на розміщення яких закінчився термін дії паспортів.

8.1.3. Літні тераси, паспорти на які скасовано рішенням виконкому.

8.2. Демонтування, перевезення та зберігання елементів самочинно встановлених літніх терас здійснюють особи, які самочинно їх встановили, за власні кошти або відповідна житлово-експлуатаційна організація з подальшим відшкодуванням власниками витрат на демонтування, перевезення та зберігання елементів самочинно встановлених літніх майданчиків.

8.3. Якщо у процесі демонтування не з’явилися зацікавлені особи і не надали паспорт літньої тераси, то вона демонтується, а її конструктивні частини та інші елементи перевозяться на місце тимчасового зберігання і знаходяться там до прийняття остаточного рішення відповідно до чинного законодавства України.

8.4. Власника літньої тераси письмово попереджають про демонтаж за 15 днів до його здійснення.

9. Визначення базового розміру плати за користування конструктивними елементами благоустрою.

        9.1. Базовий розмір плати за користування конструктивними елементами благоустрою, що перебувають у міській комунальній власності, здійснюється з розрахунку за 1 м2 щомісячно відповідно до зон, затверджених нормативно-грошовою оцінкою земель  в місті Тячів, зокрема, в 2020 році  в таких розмірах: І зона – 100,72 грн.;  ІІ зона – 92,13 грн.; ІІІ зона – 81,20 грн; ІV зона – 73,40 грн.; Vзона – 64,81грн.

        9.2. Для сільських населених пунктів Тячівської об’єднаної територіальної громади (сіл Лази, Тячівка, Руське Поле) базовий розмір плати за 1 м2встановлюється  в  розмірі, визначеної для V зони м. Тячів – 64,81 грн.

        9.3. Базовий розмір плати за користування конструктивними елементами благоустрою в кожному наступному році встановлюється з урахуванням щорічної індексації за минулий рік та або) внаслідок зміни розміру нормативно-грошової оцінки земел.

        9.4. Кошти плати  за користування конструктивними елементами благоустрою зараховуються до бюджету міської ради.

                                                                                                          

завантажити додатки


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи переглядаєте ви YouTube -канал Тячівської громади?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь