A A A K K K
для людей із порушенням зору
Тячівська громада
Закарпатська область, Тячівський район

Марина Лазебна: Маємо прискорити розвиток послуги раннього втручання на державному рівні

Дата: 23.02.2022 08:21
Кількість переглядів: 366

Потреби родин у ранньому втручанні у п’ять-десять разів перевищують  можливості надання цієї послуги в регіонах. Про це Міністр соціальної політики України Марина Лазебна заявила під час засідання Національної ради з питань раннього втручання.

Вона наголосила, що Україна має забезпечити системний розвиток раннього втручання, перш за все, на державному рівні з врахуванням обмежених фінансових та організаційних можливостей громад.

За словами Марини Лазебної, для цього у короткі терміни необхідно врегулювати розвиток системи раннього втручання на законодавчому рівні і Мінсоцполітики вже  розробляє відповідний законопроект. Планується також запровадити механізми фінансування розвитку послуги раннього втручання за рахунок державного бюджету; створити регіональні координаційні ради з метою розвитку міжвідомчої взаємодії та організації надання послуг раннього втручання на регіональному рівні; сприяти забезпеченню професійної підготовки фахівців мультидисциплінарних команд раннього втручання за рахунок міжнародної технічної допомоги. До процесу розвитку послуги планується включити регіональних очільників сфер охорони здоров’я, освіти, соціальної сфери та громад.

Міністр також наголосила на необхідності підтримки громад у розбудові мережі центрів раннього втручання та створенні міждисциплінарних команд, які зможуть надавати послуги родинам не лише в умовах закладу, а переважно вдома.

«Головна цінність раннього втручання в тому, що комплексом індивідуально підібраних послуг охоплюється як дитина, так і її родина», – підкреслила Марина Лазебна.

Це дає можливість батькам допомогти дитині досягти максимуму її індивідуального потенціалу розвитку, зберегти родину для дитини,  покращити психологічний стан батьків та у багатьох випадках запобігти інвалідизації дитини.

"Це шанс для дитини та її родини на безбар’єрне життя у суспільстві, а не поза ним, і на використання всіх можливостей для самореалізації", підкреслила Міністр.

Довідково

Раннє втручання – міждисциплінарна сімейно-центрована система допомоги дітям раннього віку з порушеннями розвитку та дітям груп біологічного і соціального ризику, яка спрямована на покращення розвитку дитини та підвищення якості життя родини.

 

Про проект

«Модернізація системи соціальної підтримки населення України» – проект, який реалізує Міністерство соціальної політики України за підтримки Світового банку. Мета проекту – сприяння успішному здійсненню соціальних реформ, спрямованих на зменшення бідності та підвищення соціального захисту найуразливіших груп населення.

 

У рамках проекту удосконалюються процеси надання соціальної допомоги, покращується адміністрування соціальних виплат і послуг, стимулюється розвиток сімейних форм виховання та соціальна підтримка дітей-сиріт і сімей з дітьми, які перебувають у складних життєвих обставинах.

Агентство стратегічних рішень  ShiStrategies є консультантом Проекту Міністерства соціальної політики України за підтримки Світового банку «Підготовка та впровадження інформаційно-роз’яснювальної кампанії щодо популяризації Проекту «Модернізація системи соціальної підтримки населення України».

У 2016-2019 роках команда Агентства займалася реалізацією проекту «Рука допомоги».

Більше інформації щодо Проекту на сайті: https://www.msp.gov.ua/timeline/Proekt-Modernizaciya-sistemi-socialnoi-pidtrimki-naselennya-Ukraini-.html

та в Facebook: https://www.facebook.com/modernization.msp

Контактна особа – Богдан Павленко, PR-менеджер Агентства стратегічних рішень ShiStrategies.

Тел.: 0988769956

E-mail: media@strategi.com.ua


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи переглядаєте ви YouTube -канал Тячівської громади?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь