A A A K K K
для людей із порушенням зору
Тячівська громада
Закарпатська область, Тячівський район

Чи вигідно сьогодні встановлювати приватні сонячні електростанції?

Дата: 23.02.2022 08:26
Кількість переглядів: 387

Фото без описуНаталія Німець

Директор ТОВ «Закарпаттяенергозбут»

В Україні стрімко зростає кількість встановлених сонячних електростанцій: за останній рік їх встановлено майже вдвічі більше за попередній. Сприяють цьому різні чинники, в тому числі й бажання населення убезпечити себе від цінових коливань на ринку електроенергії, і мати альтернативне джерело енергії – «про всяк випадок». Кому і чи справді вигідно сьогодні встановлювати сонячні електростанції? 

Бум на сонячні електростанції

Майже 45 тисяч сонячних електростанцій (СЕС) встановлено в приватних домогосподарствах України, починаючи з 2014 року. Й 15 тисяч з них – лише за 2021 рік. Таку статистику наводить Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження України. Ці цифри свідчать про інтерес українців до технологій із використанням відновлюваних джерел енергії, більше того, така зацікавленість зростає з кожним роком. І це зрозуміло, адже, встановлюючи сонячні електростанції у своїх домогосподарствах, сім’ї насамперед планують власну енергонезалежність. 

З огляду на це актуальним є встановлення сонячних електростанцій у тих регіонах, де апріорі велика кількість сонячних днів, а отже, і можливостей для генерації з сонячної енергії – електричної. В Україні в цьому сенсі найпривабливіші південні регіони, але й Закарпаття, яке традиційно звикли називати «сонячним», недарма носить таку назву: літо в регіоні справді тривале і, за даними синоптиків, продовжилося майже на два тижні за останні десятиріччя (дані Гідрометеорологічного інституту ДСНС України та НАН України). Враховуючи ці та інші чинники (відсутність газифікації в гірських регіонах, пошук альтернативи для обігріву), на Закарпатті зараз відбувається справжній бум у встановленні сонячних електростанцій. Це підтверджують ті самі дані Держенергоефективності: Закарпатська область на другому місці в Україні за кількістю встановлених сонячних електростанцій – 3744 (на першому місці Дніпропетровщина).

Хто і де встановлює? 

Малі СЕС переважно встановлюють у Берегівському, Мукачівському та Хустському районах Закарпаття, а також у місті Ужгороді та околицях. Таке розміщення обумовлене раціональністю та кліматичними умовами: Берегівщина, Мукачівщина – низинні регіони, де найбільша кількість сонячних днів у порівнянні з іншими територіями, тож місцеві мешканці й використовують особливості клімату на свою користь. Ужгород та Ужгородський район також «сонячні», до всього, оскільки це центр області, тут зосереджено більше бізнесу, підприємств, тобто, тут більше високооплачуваної роботи, а відповідно й більше можливостей у жителів встановлювати СЕС на своїх будинках. 

У приватних домогосподарствах електроенергію, вироблену за допомогою сонячних електростанцій, використовують для власного споживання, а різницю між споживанням і генерацією – для продажу за «зеленим» тарифом, який встановлює НКРЕКП. Від багатьох власників ми


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи переглядаєте ви YouTube -канал Тячівської громади?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь