A A A K K K
для людей із порушенням зору
Тячівська громада
Закарпатська область, Тячівський район

В судах перебуває майже 70 справ через втручання закарпатцями в роботу лічильників газу

Дата: 06.07.2022 16:46
Кількість переглядів: 600

Фото без описуЛічильник газу – прилад, за допомогою якого споживачі фіксують обсяг використаного природного газу, має обмежений термін експлуатації. Тож раз на 8 років кожен такий прилад повинен проходити обов’язкову процедуру — планову повірку. Минулого року в метрологічній лабораторії Закарпатгазу повірили майже 20 тисяч лічильників. За 6 місяців цього року — уже 14 тисяч.  Якщо прилад справний і не потребує заміни — його повертають на місце. Та інколи в ході повірки фахівці виявляють стороннє втручання. За таке порушення передбачена матеріальна або кримінальна відповідальність — навіть до позбавлення волі.

 

«Втручання бувають різні. Наприклад, може бути візуально ціла пломба, але насправді – розрізана.  Але і таке, й інші втручання ми виявляємо, адже використовуємо сучасне обладнання. Перевіряємо і зондом, і на вплив магнітного поля, і на цілісність конструкцій», — пояснив начальник відділу лабораторних вимірів АТ «Закарпатгаз» Юрій Василина.

 

Сьогодні в судах перебуває майже 70 справ, пов’язаних із крадіжками газу через втручання в роботу лічильників газу. Суми відшкодування порушниками інколи сягають сотень тисяч гривень. Та сумлінним споживачам нема чого перейматися. До того ж повірка лічильника проводиться безкоштовно. А точніше — за так звані тарифні кошти, тобто ті, які споживачі сплачують за послугу з розподілу газу.

 

«Якщо прилад є у власності споживача, був демонтований на періодичну повірку і визнаний непридатним для застосування, то оператор ГРМ повинен встановити лічильник споживачу безкоштовно. Але якщо працівники прийшли до споживача, виявили втручання, — на місці лічильник пакується, складається акт, і за результатами експертизи він є непридатним, то споживач сплачує за всі послуги та мусить придбати лічильник за власні кошти», —прокоментувала начальниця управління метрології АТ «Закарпатгаз» Олена Калашник.

 

Інколи лічильники виходять з ладу з об’єктивних причин. Фізичне старіння, знос елементів приладу, вплив зовнішнього середовища можуть спричинити збої в роботі лічильника. У такому разі його замінять безкоштовно. 

 

У Закарпатгазі пояснюють: для проведення планової повірки лічильника споживачу нікуди спеціально звертатися не потрібно. За графіком повірок газовики у відповідний час приходять до кожного споживача і забирають лічильник на обстеження. На період повірки споживач користується лічильником з обмінного фонду Закарпатгазу та розраховується за газ відповідно до його показників.

 

Фахівці радять у разі самостійного виявлення збоїв у роботі лічильника одразу повідомляти Оператора ГРМ. А тим, хто купує житло на вторинному ринку, вимагати від продавця проведення позачергової повірки приладу обліку газу, аби убезпечити себе від неприємних сюрпризів.

 

 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи переглядаєте ви YouTube -канал Тячівської громади?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь