A A A K K K
для людей із порушенням зору
Тячівська громада
Закарпатська область, Тячівський район

Як вираховується плата за послугу з розподілу (доставки) на наступний календарний рік

Дата: 22.12.2022 17:44
Кількість переглядів: 491

З першого жовтня для споживачів природного газу стартував новий газовий рік. Він триватиме до 30 вересня наступного, 2023-го, року. Цей період містить так звані «опалювальні місяці» і є дуже важливим, адже за кількістю спожитого газу в цей час вираховується плата за послугу з розподілу (доставки) на наступний календарний рік.

Розмір плати за послугу з розподілу (доставки) газу є індивідуальною. Наприклад, власники будинку у 100 м кв при споживанні 1000 м куб газу в рік платитимуть одну суму, а власники такого ж будинку при споживанні 500 м куб — зовсім іншу.

Тож, як стверджує комерційна директорка підприємства Юлія Соколова, передача показників  щомісяця у період з 1 по 5 число — надзвичайно важлива. Ба більше, відповідно до законодавства, це — обов’язок споживачів. Представник АТ «Закарпатгазу» зобов’язаний прийти до споживача лише один раз на шість місяців, аби зробити контрольну звірку даних. 

«Кожна людина може самостійно вирахувати розмір своєї щомісячної плати, спираючись на спожиті об’єми газу за попередній газовий рік. Щоб вирахувати це — необхідно всю кількість спожитих кубів поділити на 12 місяців та помножити на актуальний тариф (станом на сьогодні — 2,38 грн з ПДВ)», — пояснила Юлія Соколова.

Оскільки щомісячний платіж є сталим, то багато споживачів з невеликим споживанням сплачують за послугу одним платежем, при цьому суттєво економлячи на комісії.

В АТ «Закарпатгаз» наголошують: аби розмір плати за послугу з розподілу на 2023 рік був повністю коректним, принципово важливо подати показники приладу обліку газу до 5 жовтня. Зробити це можна у будь-який зручний спосіб від звичайних смс на номер 7104 чи телефонних дзвінків на 067-01-03-04 до сучасних онлайн-сервісів як-от Особистий кабінет на сайті 104.ua, Viber-бот 104.ua, Telegram-месенджер 7104, електронна пошта contact@zk.104.ua.

Довідка: Послуга з розподілу газу — це комплекс робіт, який надає оператор газорозподільних мереж АТ «Закарпатгаз» на території Закарпатської області. У неї входить: робота аварійно-диспетчерської служби у форматі 24/7; обслуговування та утримання газових мереж та газорозподільного обладнання; повірка, ремонт та заміна лічильників; придбання матеріалів; оплата праці фахівців, які щодня підтримують роботу газорозподільної системи на належному рівні, тощо. Крім того, підприємство інвестує в реконструкцію і модернізацію газових мереж. Частина коштів спрямовується на придбання технологічного газу, необхідного для транспортування блакитного палива до споживачів під відповідним тиском. Усі ці витрати контролюються НКРЕКП.

Підприємство — єдине на території Закарпаття, яке має ліцензію, кваліфікований персонал та необхідну матеріально-технічну базу для здійснення такого виду робіт. Окрім того, виключно АТ «Закарпатгаз» відповідає за баланс газу в регіоні, маючи розгалужену систему приладів обліку та обробки показань лічильників.

Станом на початок жовтня природним газом у краї користуються 277 тис побутових та 7,5 тис непобутових споживачів.

Пресслужба АТ «Закарпатгаз»


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи переглядаєте ви YouTube -канал Тячівської громади?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь