Тячівська громада
Закарпатська область, Тячівський район

Пропонуємо стати учасником ДОСЛІДЖЕННЯ “Існуючі форми локальної демократії та механізми їх правового регулювання”

Дата: 07.07.2023 17:12
Кількість переглядів: 250

Фото без описуДослідження триватиме з 5 липня по 5 серпня 2023 року

Перейти до опитування

Актуальність дослідження. Громадяни України відповідно до Конституції України мають права та свободи, які повинні гарантуватись державою через створення ефективного механізму реалізації цих прав. На місцевому рівні право територіальної громади самостійно вирішувати питання місцевого значення в межах Конституції і законів України гарантується як через представницькі органи місцевого самоврядування, так і безпосередньо. Сьогодні актуальними є підтримка громадськості, ефективний зворотний зв’язок між владою та суспільством. У межах вирішення цього завдання особливої уваги потребують використання засобів, методів, прийомів і процедур соціально-культурної технології реалізації цих прав, спрямовані на забезпечення діалогу, урахування та цілеспрямоване формування громадської думки, стимулювання громадянської активності, підвищення авторитету органів місцевого самоврядування і довіри до них.

Реалізація конституційних прав громадян потребує не лише закріплених правових норм, наявності основних демократичних інститутів, але й забезпечення ефективного механізму імплементації. Важливим є врахування засад державної регіональної політики, особливостей розвитку інститутів громадянського суспільства, а також готовності громадян до участі у вирішенні місцевих справ.

Чинниками, що обмежують використання досить значних потенційних можливостей впливу локальної демократії, є: відсутність досвіду громадськості стосовно впровадження існуючих механізмів впливу на процес діяльності органів місцевого самоврядування; низький рівень взаємодії влади та територіальної громади; недовіра громадськості до органів місцевого самоврядування; незрілість самого громадського руху; низький рівень правової освіти, матеріально-технічного та кадрового забезпечення органів місцевого самоврядування, що значно знижує ефективність їх взаємодії з громадськістю.

Практика реалізації прав громадян через форми прямої демократії на місцевому рівні доводить, що в локальних правових актах не завжди закріплюються норми, що регулюють форми безпосередньої участі, подекуди такі норми є недосконалими та фрагментарними. Тому на сьогодні є важливим дослідження предмета локальної демократії, вивчення та удосконалення механізмів її імплементації.

Партисипація передбачає можливість ефективно вирішувати соціально-економічні та громадсько-політичні питання місцевого значення членами територіальної громади у межах правового поля.

Участь громадськості у місцевому самоврядуванні можлива шляхом використання численних знарядь: виборів до місцевих рад; місцевих референдумів; громадських слухань; ініціювання питань на розгляд сесії ради; доручень виборців; впливу на діяльність місцевої влади через громадські організації; звернень громадян (як колективних, так і особистих); зборів громадян за місцем проживання; формування органів самоорганізації населення; утворення громадських рад, інших консультативно-дорадчих органів; соціологічних опитувань; громадської експертизи діяльності органів та посадових осіб місцевого самоврядування тощо. Водночас, сьогодні в Україні застосовуються лише кілька найбільш відомих громадськості форм безпосередньої демократії.

При цьому варто також урахувати, що органи місцевого самоврядування забезпечують реалізацію найбільшого переліку прав громадян та мають більше можливостей і форм взаємодії з іншими елементами конституційно-правового механізму державного управління. Тому демократія участі на локальному рівні є під особливим фокусом як громадянського суспільства, так і влади.

 

Метою даного дослідження є аналіз механізмів правового регулювання існуючих форм локальної демократії.

 

Серед завдань дослідження:

1. Проаналізувати наявні механізми правового регулювання форм локальної демократії в Україні.

2. Визначити проблеми та перспективи правового регулювання форм локальної демократії в Україні: погляд представників місцевого самоврядування.

3. Встановити актуальні форми локальної демократії та проблеми їх використання: погляд представників місцевого самоврядування.

4. Змоделювати структурно-логічну схему організаційно-правового механізму форм локальної демократії.

5. Сформулювати висновки та рекомендації за результатами дослідження.

 

Об’єкт дослідження – існуючі форми локальної демократії.

Предмет дослідження – організаційно-правовий механізм регулювання форм локальної демократії.

Етапи дослідження:

1 етап – травень-червень 2023 року: визначення мети, задачі, методології дослідження, розробка опитувальника та підготовка Google-форми.

2 етап – червень-липень 2023 року: аналіз нормативно-правового забезпечення та проблематики теми; проведення опитування щодо використання форм локальної демократії.

3 етап – липень-серпень 2023 року: узагальнення, обробка та аналіз статистичних даних дослідження.

4 етап – вересень 2023 року: підготовка звіту за результатами дослідження, підготовка презентації дослідження та презентація дослідження.

Фокус дослідження:

1. Ефективність та актуальність існуючих форм локальної демократії: погляд представників місцевого самоврядування.

2. Визначення наявної нормативно-правової бази локальної демократії в Україні.

3. Проблематика законодавчого забезпечення форм локальної демократії.

4. Огляд законодавчих ініціатив розвитку локальної демократії в Україні.

5. Встановлення актуальності законодавчих змін з питання дослідження.


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи переглядаєте ви YouTube -канал Тячівської громади?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь