Тячівська громада
Закарпатська область, Тячівський район

З 1 вересня 2023 року всім абонентам КП «Водоканал» нараховуватиметься плата за абонентське обслуговування

Дата: 07.08.2023 15:22
Кількість переглядів: 2156

Фото без описуЗ 1 вересня 2023 року всім абонентам КП «Водоканал» Тячівської міської ради , що користуються послугами централізованого водопостачання та централізованого водовідведення, нараховуватиметься плата за абонентське обслуговування, розмір якої становитиме:

Абонентська плата за обслуговування АБОНЕНТА (власника особового рахунку) – корис-тувача централізованим водопостачанням, з яким укладено індивідуальний договір про надання комунальних послуг, або від його імені укладено індивідуальний договір на постачання питної води на потреби багатоквартирного будинку – 16,50 грн. з ПДВ на одного абонента за місяць без врахування обсягу спожитої послуги.

Абонентська плата за обслуговування АБОНЕНТА (власника особового рахунку) – корис-тувача централізованим водовідведенням, з яким укладено індивідуальний договір про надання комунальних послуг, або від його імені укладено індивідуальний договір на водовідведення стоків з багатоквартирного будинку – 14,94 грн. з ПДВ на одного абонента за місяць без врахування обсягу спожитої послуги.

Разом - 31,44 грн. з ПДВ за одного абонента в місяць

Плата за абонентське обслуговування визначена Законом України «Про житлово-комунальні послуги» в редакції від 09.07.2023р., та пунктом 11 частини першої Статті 1 Закону № 1060- IX від 03.12.2020р. відповідно до якого «АБОНЕНТСЬКА ПЛАТА ЗА ОБСЛУГОВУВАННЯ – платіж, який споживач сплачує виконавцю комунальної послуги за індивідуальним договором про надання комунальних послуг (далі - індивідуальний договір), що включає витрати виконавця на збут продукції (послуг), пов’язані з укладенням договору про надання комунальної послуги, здійсненням розподілу обсягу спожитих послуг між споживачами, нарахуванням та стягненням плати за спожиті комунальні послуги, обліком та банківсько-касовими операціями щодо приймання плати від споживачів, створення, облік та зберігання інформації по кожному з абонентів кожної комунальної послуги, обслуговуванням та заміною вузлів комерційного обліку води (у разі їх наявності у будівлі споживача), а також за виконання  інших функцій, пов’язаних з обслуговуванням виконавцем абонентів за індивідуальними договорами (крім обслуговування та  поточного ремонту внутрішньо будинкових систем водопостачання  та водовідведення, у тому числі обслуговування розподільчих лічильників, що стоять безпосередньо в приміщенні абонента)";

Плата за абонентське обслуговування визначається виконавцем комунальних послуг за їх фактичними витратами у розрахунку на 1 абонента щомісяця . Тобто плата за абонентське обслуговування  розраховується не за обсяги спожитих послуг, а в розрахунку на одного абонента та виставляється в квитанції на оплату окремим рядком, разом із сумою оплати за спожитий обсяг послуг за тарифом.

Плата за абонентське обслуговування не є комунальною послугою, тому, згідно з Постановою Кабінету Міністрів України «Про встановлення граничного розміру плати за абонентське обслуговування у розрахунку на одного абонента для комунальних послуг» держава регулює її граничний рівень , який у 2023 році становить 38,07 грн./міс. разом з ПДВ з одного абонента за одну комунальну послугу.   Тобто для послуг що надає КП «Водоканал», граничний розмір абонплати з кожної послуги становить:

 Абонплата за обслуговування абонента що користується послугами централізованого водопостачання не може перевищувати 38,07 грн./міс. разом з ПДВ;

Абонплата за обслуговування абонента що користується послугами централізованого водовідведення не може перевищувати 38,07 грн./міс. разом з ПДВ;

Розрахунковим періодом є календарний місяць. Термін оплати аналогічний терміну оплати за спожиті  комунальні  послуги – до 20 числа місяця, наступного за розрахунковим.

Слід врахувати, що кошти за централізоване водопостачання, водовідведення та плату за абонентське обслуговування приймають на один банківський рахунок, тому, в разі неповної оплати, оператором (касиром), спочатку буде прийнято на рахунок і зараховано, як погашення грошових зобов’язань споживача з оплати за абонентське обслуговування, а потім, кошти, що залишилися будуть зараховані на погашення боргу за спожиті послуги пропорційно нарахуванню.

ВАЖЛИВО МАТИ НА УВАЗІ !

У витратах, сформованих при вирахуванні поточного тарифу за централізоване водопостачання та централізоване водовідведення відсутні витрати на збут. Ці витрати увійшли до плати за абонентське обслуговування і зокрема складаються з наступних витрат:

укладення договору із споживачем на постачання комунальних послуг;

здійснення розподілу обсягу спожитих послуг між споживачами;

нарахування та стягнення плати за спожиті комунальні послуги;

амортизація основних засобів та нематеріальних активів, що зайняті в процесі створення, обробки, обліку, архівування, зберігання інформації, що пов’язана із обслуговуванням споживачів;

ведення системного обліку абонентів (підтримання в робочому та актуальному стані індивідуальних даних споживачів, індивідуальних договорів, технічної документації, облік і контроль періодичної повірки розподільчих лічильників що є у споживача).

оплата праці працівників, які щоденно зайняті виключно обслуговуванням абонентів (бухгалтер, зайнятий розрахунками із споживачами, касир, контролер водоканалу, спеціаліст із договірної роботи – працівник відділу збуту).

відрахування із фонду оплати праці працівників відділу збуту до соціальних фондів;

витрати на зв’язок відділу збуту (у тому числі послуги з доставки квитанцій споживачам);

послуги сторонніх організацій з метою консультування, ремонту, реклами, тощо;

витрати на придбання розхідних матеріалів для оргтехніки, малоцінних предметів та канцелярських виробів для відділу збуту;

витрати на обслуговування, ремонт, заміну, повірку комерційних вузлів обліку питної води;

Несплата абонентського обслуговування і, як наслідок, утворення боргу, може призвести до відмови у призначенні субсидії. Крім того, згідно з чинного законодавства, передбачена можливість припинення надання послуг з водопостачання та водовідведення споживачам.

 

Адміністрація КП «Водоканал»

 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи переглядаєте ви YouTube -канал Тячівської громади?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь