Тячівська громада
Закарпатська область, Тячівський район

Як система БПД захищає права ромів. Консультаційні пункти та онлайн-сервіси – забезпечуємо безперешкодний доступ

Дата: 13.07.2023 15:01
Кількість переглядів: 42

Фото без описуУкраїнська держава гарантує своїм громадянам рівний доступ до правової допомоги та правосуддя. Можливість отримати послуги у системі безоплатної правової допомоги не залежить ані від соціального статусу, ні від расової, етнічної приналежності чи інших ознак.

Водночас ромська національна меншина, яка є досить значною в Україні, також є й однією із найбільш соціально вразливих, а тому потребує особливої уваги правозахисників.

Щоб забезпечити безперешкодний доступ ромів до безоплатної правової допомоги, фахівці системи БПД організовують виїзні консультаційні пункти у населених пунктах, де мешкають роми, розʼяснюють права представників національних меншин під час правопросвітницьких заходів, готують та поширюють інформаційно-роз’яснювальні матеріали про права національних меншин. Дієвим способом зробити правову допомогу ще більш доступною для цієї категорії людей є також інформування ромів про контактний центр 0 800 213 103 та онлайн-сервіси системи БПД.

Оформлення документів та встановлення юридичних фактів – з якими проблемами звертаються роми

З початку цього року до системи безоплатної правової допомоги надійшло 191 звернення  від ромів. У більшості випадків (174 звернення), щоб вирішити проблеми клієнтів, достатньо було надати їм консультації та розʼяснення законодавства або ж допомогти у складенні скарг, заяв чи інших непроцесуальних документів. У 17 випадках юристи системи БПД або ж адвокати, які з нею співпрацюють, представляли інтереси клієнтів у судах.

Відповідно до статистики звернень до системи БПД перелік правових проблем, які виникають у представників ромської національної меншини, доволі великий. Проте найчастіше роми потребують юридичної допомоги у таких питаннях, як: встановлення та визнання батьківства; порядок усиновлення під час дії воєнного стану; отримання статусу ВПО; перетин державного кордону під час дії воєнного стану; складання заяви про розшук особи, що безвісно зникла; оформлення опіки над недієздатною особою; порядок відновлення втраченого паспорта для виїзду за кордон; оформлення або відновлення втрачених свідоцтв про державну реєстрацію актів цивільного стану; оформлення документів, що посвідчують особу та підтверджують громадянство; встановлення фактів народження та родинних відносин; порядок реєстрації народження дитини; реєстрація місця проживання; розірвання та укладення шлюбу; позбавлення батьківських прав; стягнення аліментів (збільшення, зменшення розміру); оформлення субсидії; отримання різних пільг та виплат тощо.

Правопросвітництво серед ромів – розповідаємо про права та інструменти для їх захисту

Правопросвітницька діяльність серед представників ромської національності – ще один напрямок роботи системи БПД, який у комплексі з іншими допомагає не лише розвʼязувати правові проблеми ромів, але й у багатьох випадках їх уникати.

Просвітницькі заходи на актуальні теми відбуваються в різних форматах. Це семінари, тренінги, круглі столи, відкриті уроки, вуличні акції, вебінари, презентації, флешмоби, прямі ефіри у соціальних мережах, відеоконсультації тощо. Від початку цього року працівники системи безоплатної правової допомоги уже провели 7 правопросвітницьких заходів для осіб, які належать до ромської національної меншини, участь в яких взяли понад 70 осіб.

Дуже допомагають у цій роботі партнери – активісти громадських правозахисних організацій, які опікуються проблемами ромських громад. Зокрема, таке партнерство налагодили на Закарпатті та Полтавщині.

Джерело


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи переглядаєте ви YouTube -канал Тячівської громади?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь