Тячівська громада
Закарпатська область, Тячівський район

Безбар’єрність у молодіжній роботі: про що, навіщо і як

Дата: 22.09.2023 11:02
Кількість переглядів: 457

З чим у вас асоціюється слово «безбар’єрність»?

Якщо на думку одразу спадають люди з інвалідністю та облаштування пандусів і підіймачів, ви праві лише частково. Насправді це широке поняття, що стосується без перебільшення кожного.

Уявіть простір необмежених можливостей, де немає місця дискримінації, а людина – найвища цінність. Світ, у якому всім комфортно: на співбесідах не питають про вік та сімейний стан, жінки в декреті можуть працювати, а чоловіки – доглядати за дітьми й навпаки, інтернет однаково «ловить» як у мегаполісі, так і в маленькому селі, пересування містом з коляскою, на інвалідному візку чи на милицях не перетворюється на квест, а коректну лексику використовують не лише великі медіа, а й користувачі інстаграму. 

Намалювали в голові картинку?

Це і є ціль політики безбар’єрності – забезпечення безперешкодного доступу всіх груп населення до різних сфер життєдіяльності. 

Фото без опису

Ілюстрації Ольги Дегтярьової до Довідника безбар’єрності

Довідник безбар’єрності – сходинка до кращого майбутнього

Щоб допомогти кращому майбутньому наступити швидше, перша леді України Олена Зеленська презентувала «Довідник безбар’єрності». Це проєкт з відкритим кодом, доступний для використання та цитування, який також можна доповнювати.

Посібник створений у співпраці з громадськими організаціями, правозахисниками, психологами, батьками, що виховують дітей з інвалідністю, українськими та міжнародними експертами та покликаний зафіксувати нові норми безбар’єрної мови та стати гідом з коректного спілкування. 

Він доступний за посиланням: https://bf.in.ua.

«Довідник безбар’єрності» складається з чотирьох розділів: 

«Складові безбар’єрності», який простою та доступною мовою розкриває, що таке бар’єри, стереотипи, інклюзія, залучення, недискримінація, толерантність, прийняття, доступність, гендерна рівність, універсальний дизайн тощо. 

«Правила мови» де наведені та пояснені принципи безбар’єрної мови – мови, у якій відсутні слова, фрази, що демонструють упереджене, стереотипне або дискримінаційне ставлення до людини. 

«Словник», що зібрав некоректні вислови стосовно різних людей. Тут пропонуються варіанти, як говорити правильно і пояснюється, чому саме так. 

«Безбар’єрний календар» розповідає про важливі дати, визначні і пам’ятні дні та пояснює, як їх відзначати та коли привітання є недоречними.

Проєкт вчить бачити в людях перш за все особистостей – унікальних, з різною зовнішністю та особливостями, статтю, віком, фізичними здібностями, але однакових у правах та можливостях.

Фото без опису

Ілюстрації Ольги Дегтярьової до Довідника безбар’єрності

Як довідник допоможе у молодіжній роботі?

Всеукраїнський молодіжний центр рекомендує всім хто працює з молоддю  користуватися цим ресурсом у роботі та ознайомлювати з ним молодь.

Способи застосування «Довідника безбар’єрності»:

1. Інформувати молодь про безбар‘єрність.

Ресурс вчить людяності й розкриває поняття безбар’єрності, інклюзії, толерантності, гендерної рівності, фемінізму, дискримінації, розповідає про універсальний дизайн, маломобільні групи населення та підхід, заснований на правах людини.

2. Застосовувати принципи безбар’єрності у взаємодії з молоддю.

Вони стануть основою до залучення всіх груп молоді до вашої діяльності. Посібник містить рекомендації у сфері доступності, інклюзивного планування, універсального планування, комплексного гендерного підходу та боротьби з соціальним відторгненням.

3. Використовувати принципи безбар’єрності у комунікації.

Володіння коректною лексикою – важлива навичка молодіжних працівників та працівниць, що допоможе молоді сформувати довіру до вас та вашої діяльності.

4. Послуговуватись словником коректних термінів.

Він допоможе правильно формулювати заклики, тези й вимоги та полегшить комунікацію з представниками різних сторін-стейкхолдерів та молоддю, зробивши її якіснішою.

5. Посилатись на довідник безбар’єрності в адвокаційній діяльності.

Довідник показує ключові орієнтири для становлення безбар’єності в Україні, тому на нього можна посилатись, як на ресурс, що задає напрям розвитку інфраструктури, зокрема й молодіжної…

Ми впевнені, що всі молодіжні працівники та працівниці, що ознайомляться з довідником, зможуть дописати сюди ще безліч пунктів. Саме тому лишаємо три крапки і радимо ознайомитись з довідником для покращення вашої роботи з молоддю та створення безбар’єрного середовища у ваших громадах.

Фото без опису

Ілюстрації Ольги Дегтярьової до Довідника безбар’єрності

Хочете посприяти швидкому розповсюдженню країною принципів «Довідника безбар’єрності»?

Тоді розповідайте про нього колегам та відвідувачам ваших молодіжних центрів. Ви також можете поділитися посиланням на сайт посібника на ваших Facebook- та Instagram-сторінках.

Формуймо нову етику спілкування разом!

Стаття підготовлена на основі матеріалів з офіційного сайту проєкту «Довідника безбар’єрності».

 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи переглядаєте ви YouTube -канал Тячівської громади?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь