A A A K K K
для людей із порушенням зору
Тячівська громада
Закарпатська область, Тячівський район

8 квітня — Міжнародний день ромів.

Дата: 08.04.2024 09:32
Кількість переглядів: 282

Фото без описуЗ усіх національних меншин роми найменш інтегровані у суспільство в Україні. Така відокремленість часто є причиною настороженого, доволі дискримінаційного ставлення суспільства до ромів. Це впливає і на доступ ромів до основних прав.

 


Благодійний Фонд “Право на захист” підібрав  6️⃣ міфів про ромів, які поширені серед українців.

1️⃣ “Якщо не будеш слухатися, то прийдуть цигани й заберуть тебе”
▪️Більшість з нас чули такий вислів від своїх батьків. Цей стереотип бере початок із Середньовіччя. Тоді роми ходили європейськими містами й викуповували у сімей дітей, яких ті не могли прогодувати. Не викрадали! Таким чином роми проявляли милосердя, рятуючи дітей від голодної смерті.

2️⃣ Всі роми з Румунії
▪️Дійсно, ромська спільнота представляє одну з найбільших національних меншин у Румунії. Але це не означає, що всі роми — румуни, а всі румуни — роми. Така плутанина сталася скоріш за все через схожість назви країни. На більшості мов Румунія звучить як Romania, що схоже на назви «роми», «roma people». Лінгвісти, аналізуючи мову ромської спільноти, дійшли практично однозначного висновку: роми походять з Індії.

3️⃣ Роми — кочовий народ
▪️Роми давно ведуть осілий спосіб життя. Кочовим народом ромів вважали в історії раніше. На сьогодні в Україні кочових ромів немає. Є трудова міграція, коли роми із Західної України їдуть шукати роботу в інші міста. Зазвичай в них немає можливості винаймати будинок, тож вони ставлять шатра. Але це не кочування.

4️⃣ Існування “циганського барона”
▪️Такого собі поважного дорослого чоловіка, що "вирішує" проблеми табору із владними структурами. Насправді ж важливі питання ромська спільнота вирішує спільними зборами, де враховується думка кожного і без “головного”. Роми — це вільнолюбний народ. Тому стереотип, що всі роми слухаються одного «барона» є дивним.

5️⃣ Всі ромки вміють ворожити та володіють гіпнозом
▪️Так, є справді обдаровані природою ромки, але їх не багато. Окрім цього, правильні, обдаровані ворожки на базарах не стоять. До цих людей ще потрібно постаратися потрапити.

6️⃣ Роми не вчаться в школах, не вступають до ВНЗ
▪️Так, ще з кочових часів було поширено, коли роми дійсно приділяли мало уваги навчанню. Проте, наразі ромські діти ходять до школи, а батьки відносяться до цього більш відповідально. Роми розуміють, що без освіти, без навчання, без професії немає майбутнього.

 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи переглядаєте ви YouTube -канал Тячівської громади?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь